Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stávající spotřební ekonomika právě na inflaci stojí. Bez ní by se lidem vyplatilo skladovat si peníze doma neboli odkládat spotřebu a oběh peněz by se zpomalil se všemi důsledky.

0 0
možnosti
Foto

Mezi spotřebou a úsporami musí být zdravý poměr. Základem investic mají být úspory, nikoli monetární expanze.

0 0
možnosti
Foto

Státní socialismus nemá ekonomické řešení, které by vedlo k prosperitě. Současný systém vytváří dvě kasty, které nic nevytváří, jen využívají produktivní část obyvatel. První kastou jsou politici a lidé, kteří sice vykonávají nějakou práci, ale jsou placeni z rozpočtu. Druhou kastou jsou lidé, kteří ztratili pracovní návyky a schopnost postarat se o sebe a své blízké svou prací.

Nejhorší je, že obě kasty, v poslední době, poměrně rychle rostou.

2 0
možnosti
PK

Postarat se sám o sebe ...? My máme proti Německu tolik OSVČ ... V tom jádro pudla není.

0 0
možnosti
DM

Obecně je na hlavu,když růst mezd táhne stát,tedy potažmo daňový polatník a to nedobrovolně skrze výpalné.

Růst mezd ve státní sféře má kopírovat soukromý sektor,niklliv obráceně,jenže v době kdy je vše postaveno na hlavu,roli zaměstnavatele přejímá stát,neustále roste podíl státu an hdp=špatně,dluh je fetišem a inflace obrousí dluh,ano pro stát je nezbytná,neb by jinak nemohl stát fungovat v rámci obřích deficitů

Dluh je ale i zbožím n kterém je postavem další obropvský byznys a defacto pbez dluhu nejsou peníze.

Ekonomický svět současnoti je jedno velké letadlo a vůz řítí se do propasti...to nemůže vydržet věčně...

Jinak dále inflace celkem ve velkém podporuje i současná covid podpora,která umožňuje fungovat i zombie firmám,byť někteří lkají nad její nedostatečností.

Faktem je ,že přes prodělanou pandemickou vlnu,nebyl dopad do ekonomiky nijak významný,tedy pokud pominu neuvěřitelnou sekyru by Alča.

To že se navíc na covidu spousta lidí napojených an výnosný státní byznys s virem napakovala o tom ani potom.

Jo a růst počtu státních zaměstnanců je přirozeným důsledkem snahy o uplácení voličů.Přeci nekousneš do ruky ,která krmí,proto od nástupu Babiše k moci nastal nevídaný a neskutečný nárůst počtu úředníků,několik desítek tisíc,holt je potřeba více zaklekávačů...

Apropo policistů a učitelů máme na přepočet obytvatel taky zbytečně moc,víc než němci nebo rakušané...

2 0
možnosti
Foto

Přesně. Máte pravdu. je to zoufalé. To letaldo může ještě dlouho letět, a jak ukazuje Řecko, může havarovat dlouho a s malými šrámy. Ale ta neviditelná ztráta pro naše děti a vnuky je děsivá.

1 0
možnosti
Foto

Přesné! Nízká efektivita je u nás asi hlavní příčina. Inflaci také mají na triku tzv. "výdělky", kterým neodpovídá adekvátní hmotný nebo ideový výstup.

S nástupem robotizace se počet nezaměstnaných (a nezaměstnatelných) asi zvýší. A to je dobře. Podle mne by prospělo, kdyby se určité skupině lidí vyplácel fixní průměrný plat s podmínkou, že nebudou nikam do práce chodit - např. byrokrati státní správy.

Zatím třeba u nás (Turnov) je nedostatek pracovních sil, takže si firmy vypomáhají různými gastarbeitery.

R^

1 0
možnosti
PK

Podstata je, že jsme většinou subdodavatelé bez finálního efektu, ne výše mezd. Ale pustí nás Němci na vyšší level? Dobrovolně ne, je to vždy boj ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik