Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Od roku 2000 stouply ceny nezbytných věcí jako bydlení, vody, energií, paliv o 100%, potraviny 50%. Kolik byste si musel šetřit, aby vaše úpory dejme tomu za 40 let pokryly životmí náklady v důchodu? To že slevnila elektronika, auta to vám jako penzistovi asi moc nepomůže. Průběžný systém ač s ním nesouhlasíte vám dává jakous takou šanci vyžít.

4 0
možnosti

J31a47n 84R78á18ž

8. 9. 2018 23:58

Spíše dá šanci na živoření!

1 0
možnosti

J64a71n 44R85á91ž

8. 9. 2018 17:55

Lidé, kteří zde žili celý život a dosáhli důchodového věku do deseti let po "sametu" neměli mnoho příležitostí, jak si svůj důchod "nadlepšit" spořením. Chytří z nich si sjednali zavčas penzijní připojištění a dýchá se jim dnes o trochu lépe. Ovšem nechápu "mladíky", kteří přichází do důchodového věku až nyní, že nevyužili možnost v produktivním věku ke spoření nebo investování a spoléhají na to, že jim renta z průběžného systému zajistí spokojené stáří. To jest stáří aktivní, spojené se zábavným sportem, cestováním i pobytem v lázních "za svoje".

No a vůbec nejsem schopen pochopit uvažování většiny dnešních "cetiletých" , kteří na rozdíl od svých rozumnějších vrstevníků neinvestují do zajištění své finanční stability v seniorském věku. Každému jen trochu myslícímu musí být přece jasné, že průběžný systém jednou (a nebude to tak zase dlouho trvat) v té podobě, jak ji známe musí padnout a že bude garantovat rentu jen ve výši dnešního životního minima.

1 3
možnosti

Do zajištění své finanční stability v seniorském věku moji prarodiče investovali velmi zodpovědně a na několika úrovních.Mohlo to zajistit i budoucnost jejich potomků, například dobře zaběhnuté živnosti.Jak to dopadlo všichni víme.Bez pomoci a přispění rodiny by přežívali jen těžko.Máme snad věřit že dnešní mladí lidé budou žít až do stáří v politicky a ekonomicky stabilním prostředí ?

3 0
možnosti

Osobne mohu podotknou, ze pan Neugebauer svym blogem narazil na nejvetsi neznalost ceskych obcanu. Duchodove zabezpeceni. Zde je muj osobni pohled a zkusenost na tuto dulezitou otazku.

Jsem take duchodce a to od roku 2001 (unor). Moje zivotni prace byla ve trech zemi. CR je jedna z nich. Kazda z techto zemi ma svuj duchodovy proces stejny jako je ten cesky. Rozdil je vsak ve vedlejsi organizaci pro zlepseni duchodu duchodcum. V jedne z techto zemi, prubezny duchod (jako v CR) je doplnen starobnim, ktery je placen ze statniho fondu, ktery zpracovava penize z povoleni tezit bohatstvi zeme.sokromimi spolecnostmi (olej, nerostne bohatstvi, energii).

V te druhe zemi je to na osobnim chtenim kazdeho obcana. Jeho snaha je podporovana moznosti odectu z dane z rocniho prijmu pri investicci Jeden investicni program (401K) jsem pouzil v dobe me prace v teto zemi. Investovat jsem mohl od 1% mesicniho vydelku az po 20% tohoto vydelku. Penize takto investovane jsem nemusel ten rok zdanit. Vyber techto penez byl omezen v dobe predduchodove (vysoka dan) a moznost vyberu k prilepseni odberu normalniho duchodu. Protoze kazdy prijem je zde zdanitelny (progresivni dani), muj vyber je podle nutnosti me potreby. V 70-1/2 roku investora v tomto programu, musi kazdym rokem vybrat asi 8% sve investice.

Snad nejvetsi ukazkou investovani do duchodove potreby je muj duchod podnikovy. Moje prace pro korporaci (22 let) byla ohodnocena mimo platu, take investici pro duchod. Tato investice mi kazdy rok predklada, zda investice ma dostatek vydelku pro vyplaceni penez v dalsim roce. Stale je v plusu, tak mam nadeji na dalsi rok. Tento duchod bude vyplacen manzelce, po mem odchodu z tohoto sveta.

Prozil jsem 16 let v CR jako duchodce (5 letnich mesicu v roce). Moje investice mi (a me manzelce) umoznila tento krok ucinit bez nejmensiho financniho problemu.

Napsal jsem tuto osobni zkusenost pro neverici ceske obcany. Je mozno si investovanim prilepsit zivot v duchodu.

2 0
možnosti

J71a54n 32R98á23ž

8. 9. 2018 18:16

Přeji stále zdraví, pane Lima a dík za příspěvek!R^

V ČR je možno soukromě se penzijně připojistit už od roku 1994. Stát pojištění dotuje a poskytuje zajímavé daňové úlevy jak pojištěncům, tak i zaměstnavateli, který do fondu svým zaměstnancům přispívá. Mně stačilo platit zpočátku 1000kč/měs, abych dosáhl na příspěvek od státu a platbu jsem zvedal úměrně s každým zvýšením svých příjmů až do výše, kdy se to daňově vyplatilo. Jako zaměstnanci své firmy jsem využil daňových úlev a tak jsem si jako zaměstnavatel do pojistného konta taky přispíval. Vyplatilo se a tak mám ke svému standardnímu důchodu velmi zajímavý příspěvek z tohoto pojištění. Takže nepatřím mezi věčně naříkající důchodce na malý důchod, mohu cestovat, hrát golf i jezdit do lázní bez ponižujícího prošení u lékaře o "křížkové".

0 0
možnosti

Zajímavé že s nataženou rukou na všemožné dotace nejvíc čekají všichni podnikatelé.Takže když nikomu tak doopravdy vůbec nikomu! Těmi dotacemi na každou blbost bych začal nejdřív.

5 0
možnosti

A přitom odeésácké řešení 2.důchodového pilíře byl první krok správným směrem. Naprosto všichni vědí, že průběžný pilíř je systém letadlo. Dokonce i česani sami přiznali, že průběžný pilíř je udržitelný, ovšem jen za předpokladu zvýšení odvodů a posunutí věku odchodu do důchodu. A přesto jim většina voličů zrušení 2. pilíře zatleskala. Stačilo jen vzbudit starou dobrou českou závist stylem: oni budou mít, my ne.

4 2
možnosti

Do pilíře z kterého nemůžu v případě životní nouze čerpat peníze nemá smysl investovat.Těch omezení tam bylo tolik že o to rozumný člověk neměl zájem.

1 1
možnosti
Foto

TAK. Pan Neugebauer nechce důchod. No problem. Napište dopis sociálce a všechno jim tam vyklopte. Oni Vám stejně žádný důchod nedají pokud o něj sám nepožádáte.

4 0
možnosti

Takže takto .můžem mluvit nejen o důchodech ale také o zdravotnictví sociálce mateřské benefitům a všech dotacích od kotlů počínaje a doprvou konče Rv

3 0
možnosti

Souhlas, karma.

0 1
možnosti

Zvláštní,že jinde to funguje,například ve Švédsku...;-D

1 0
možnosti

?Oni si Svedove neplati zadne dobrovolne ci povinne penzijni pojisteni? To bych se moc divil.?

0 0
možnosti

Tak je to na velkou diskusi - jen kolik by podle Vás ten "základní důchod" měl být, baj vočko? Jinak výběr a vyplácení přes sociálku je nejlevnější, ne každé investování je ziskové a to neberu v úvahu že dnešní svět se podvodníky jen hemží ...

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS