Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zodpovědnost elit

Špičkový lékař a ředitel nemocnice ještě zdaleka nemusí rozumět ekonomice. Když navíc kandiduje do senátu, musí si dávat velký pozor, co říká, protože mnoho lidí prostě bez přemýšlení uvěří tomu, co se kde píše nebo řekne.

Jako každý z nás, i já nacházím ve schránce propagační letáky našich zástupců v centrálním parlamentu. Senátorem za obvod Bruntál je MUDr. Ladislav Václavec, MBA, chirurg a ředitel nemocnice v Krnově. Na dvou textech z tohoto letáku chci ukázat, jak je nebezpečné, když si vzdělanci pohrávají s pravdou v zájmu vlastního znovuzvolení.

1) Na venkově je obrovským problémem katastrofální nedostatek zubních lékařů. Staří odcházejí a mladí nejne že nechtějí na venkov, ale nechtějí si ani přidělávat starosti s provozem vlastní praxe. Je to totiž mnohem složitější, než být zaměstnancem nějaké velké zubařské sítě. Tak se běžně stává, že za ošetřením musíme daleko, proto jezdíme méně častěji a zanedbáváme prevenci. některé obce poskytují zubařům ordinace zdarma, bydlení zdarma, finanční dotace apod... Nic platno.

Václavec je iniciátorem plánu, který má přispět k řešení tohoto problému:  

- založit obor stomatologie v Ostravě,

- smluvně zavázat zahraniční studenty k tomu, aby po absolutoriu pracovali nějakou dobu v tuzemsku,

- zavázat zubaře aby pracovali povinně i na pojišťovny, ne za přímé platby zákazníků a

- přiblížit aprobační zkoušky pro cizince praxi.

Všechny body podpoří nabídku zubařských služeb. Základním problémem ale je nedostatečná finanční motivace. Ačkoli Václavec hovoří o tom, že i zahraniční absolventi budou motivováni "krásným platem". (Čísla o platech ve zdravotnictví není radno ve volebních letácích uvádět, aby se většina voličů nerozzuřila), i na tento plat se někde musí vydělat. Snaha omezit přímé platby zákazníků zubařům je zase jen restrikcí, kdy chci zastavit proud řeky sítkem na čaj. Aby byl zubař ochoten otevřít si vlastní soukromou praxi, musí být mnohem více motivovná finančně.  Budu-li bydlet na venkově a budu-li chtít pečovat o svoje zuby, musím si to zaplatit. Státní zdravotní systém prostě nemá dost peněz. Musel by si je vyčarovat. Většinu z nich stejně pohltí politicky mocné nemocnice a nemocniční lobby. V málokterém úřadě panuje takový přepych ve vybavení jako v našich nemocnicích. 

2. V druhém článku zabrousil Václavec do makroekonomické politiky a vyjádřil se k ČEZu:

Text je úlitbou hysterickému názoru ulice.

Elektřinu neprodává stát, ale ČEZ. ČEZ není státní podnik, jak je na to doktor zvyklý z nemocnice, ale akciová společnost. Jako taková se musí řídit pravidly řádného hospodáře. Nemůže si prostě po známosti vybrečet magnetickou rezonanci. Musí si na ni vydělat. ČEZ, RWE, EON, EDF apod. nabízejí zboží a mají za ně získat nejvyšší možnou cenu. Jde o upřednostnění zájmů vlastníka a tím je ze 70% český stát. Stát, mimochodem, získá desítky miliard na dividendách a může je utratit, za co chce.

Vláda musí zlevnit elektrickou energii občanům a firmám? Vláda to nechce uskutečnit z důvodů, které MUDr. Václavec nezná?

1. Proč jenom elektřinu, proč nemá vláda zlevnit také nájemní bydlení, hypotéky, dětské oblečení, zrmzlinu nebo poplatek na hřbitově? Prostě proto, že vláda není Bůh všemohoucí, který může měnit ceny dle chvilkvé libosti. Ceny vznikají na trhu mezi kupujícím a prodávajícím. Ceny kolísají. Každý sedlák se čtyřmi obecnými to věděl už za Rakouska a pro takové případy musel mít rezervy. MUDr. Václavec MBA, ředitel nemocnice, to neví? Jistěže to ví, ale jeho voličům zní pěkně, když mají naději,  že jim někdo něco dá a oni se nemusejí namáhat.

Snížení DPH nikde nevedlo k dlouhodobému odpojení ceny od tržní rovnováhy. Naopak vedlo k tomu, že zrušená DPH někde chyběla nebo snížená cena způsobila nízké zisky a tím pádem nebylo dostatek na investice. Jak dlouho řešíme, z čeho se zaplatí nový jaderný blok? Kde na to vezme ČEZ peníze? A teď, když by si na to mohl vydělat a zvýšit rozšířením jaderné výroby tu tolik vzývanou soběstačnost, tak mu to máme zase sebrat a zapcat tím neustále rostoucí dluhy ve státním rozpočtu a úroky z nich? To možná funguje v nemocnici, kde stačí zadupat na zdravotní pojišťovny a hnedle máte dalších 60 milionů na rekonstrukci.

Úroky ze státního dluhu, jako ze všech dluhů, rostou. Během pár let dosáhnou úroky ze státního dluhu více než 100 miliard ročně. Víte to? MUDr. Václavec to jistě ví také, ale nehovoří o tom.

Válka na Ukrajině stojí také peníze. Musíme vyzbrojit naši armádu, posílat zbraně ukrajinské armádě a další peníze bude stát rekonstrukce Ukrajiny po válce.

Náklady na důchody, platy ve veřejné sféře a na zdravotnictví rostou mnohem rycheji, než výkon ekonomiky. Kde se ty peníze vezmou? Buď na dluh, anebo těm ostatním. Pokud vzrostou platy ve veřejné sféře o 10%, sice nedoženou inflaci, ale zároveň způsobí pokles platů ostatních o dvojnásobek. Když odečteme zaměstnance státu (včetně učitelů, úředníků, policistů, celníků, vojáků, dozorců, hasičů apod.) a zdravotnictví a dále příjemce sociálních dávek (důchodce, osoby na rodičovské, invalidní, samoživitelky, nezaměstnané  apod.), zbývá daleko méně než polovina obyvatel, která to všechno musí zaplatit poklesem vlastních příjmů. 

MUDr. Václavec tvrdí, že nesmí krachovat firmy. Krach firem je nedílnou součástí tržní ekonomiky. Nevím, co je učili na MBA. Bez krachu neúspěšných nevznikne místo pro nové, efektivnější podniky. Energie a plyn prostě budou drahé dlouhodobě a tím se omezí, bohužel, třeba sklářství. To je navíc postiženo i propadem vývozu do Ruska.

Zastropování cen základních potravin jsem zažil nejen já, ale i MUDr. Václavec (nar. 1967) před rokem 1989. Jistě si pamatuje, jak je to s dostatkem zboží, když se ceny zastropují.

Když tvrdí, že obří zisky ČEZu jsou výsměchem občanů, nejsou obří platy ředitelů nemocnic také výsměchem?

Text celkově vyvolává dojem, že všichni můžeme mít vysoké platy, nízké nájmy, nízké ceny potravin a nejrůznější dotace, důchody a rodičovské, pokud zvolíme místo zlé nepřející vlády někoho jiného hodného rozdavačného. Tak tomu ale není. Stát prostě žádné poklady ukryté na Pražském hradě v truhlicích nemá. Všechno, co rozdává, musí někomu jinému vzít. 

Nejhorší na tom všem je, že MUDr. Václavec MBA toto všechno nejspíš ví, ale v zájmu znovuzvolení, je ochoten podněcovat nepřemýšlející lidi k zjednodušeným řešením. Intelektuální prostituce je, když dobře vím, že hlásám lži a porušuji tak zásady vědecké pravdivosti, ale dělám to kvůli vlastnímu prospěchu.

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 30.6.2022 9:46 | karma článku: 34,53 | přečteno: 4207x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Gaza - turistický ráj, vývozce solární elektřiny a obchodní křižovatka

Dubai, Gibraltar, Singapur, Kapské Město, New York - to všechno jsou místa s výbornou dopravní polohou a dalšími geografickými předpoklady pro ekonomický boom. Takové předpoklady má i Gaza.

3.4.2024 v 8:43 | Karma: 43,56 | Přečteno: 3378x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Závadná opera "Prodaná nevěsta"

Balbín, Pelcl, K. H. Borovský, Němcová, Smetana, Jirásek, Čapek, Šlitr - moji krajané Východočeši zachránili náš jazyk a kulturu před zánikem. O to více mě mrzí, že "Prodanou nevěstu" musíme zakázat.

20.3.2024 v 11:36 | Karma: 43,28 | Přečteno: 4824x | Diskuse| Kultura

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma: 21,22 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma: 22,88 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma: 20,39 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 43,42
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik