Proč jsou Němci tak hloupí? Kdy skončí kapitalismus?

23. 01. 2020 10:07:48
Podle agentury Edelman jen každý osmý Němec se domnívá, že má prospěch z kapitalismu. Vybudujeme konečně nějakou lepší a spravedlivou společnost pro všechny?

Více než polovina Němců se domnívá, že kapitalismus v současné podobě jim škodí a spíše je využívá, než by jim přinášel výhody. ředitelka německé pobočky agentury uvádí, že lidé hledají odpovědi na velké otázky současnosti, klimatickou krizi, rychlý technologický vývoj a politickou stabilitu a na ty jim klasické hospodářství nedokáže dát dostatečné odpovědi.

Protože jsem s pojmem "kapitalismus" strávil celých 16 let školní docházky, jsem na něj alergický. Vždyť "kapitalismus" je negativní označení pro tržní hospodářství, popularizované především Karlem Marxem. Přebírají ho ale houfně i ekonomové, kteří nejsou sympatizanty komunismu. Vždyť i definice ve wikipedii říká, že kapitalismus má tři základní charakteristiky:

Co to je proboha za definici?

Soukromé vlastnictví nás doprovází po celé dějiny lidstva. To není žádný definiční znak současné ekonomiky.

Motivace v hledání zisku je také vlastností člověka po celou dobu jeho existence. nebo snad pravěký lovec, středověký šlechtic nebo komunistický družstevník sledovali jiné cíle?

A "hospodářskou činnost řídí cenové signály trhu" je také podivná věta. Copak egyptského faraona nebo feudálního krále řídily jiné signály než osobní prospěch? Jiná věc je, že velká část směny probíhala před "kapitalismem" mimo trh. Rolníci museli odevzdávat část úrody bez náhrady jako daň a socialistické tržní hospodářství se pokoušelo napravovat chybné signály trhu moudrým zásahem centrální plánovací administrativy, takže vznikal podivný pseudotrh. A protože cenové signály trhu se zpomalovaly nebo zkreslovaly, byl všeho nedostatek.

Podstatným znakem je, že naprostá většina zboží prochází trhem, tzn. že někdo dobrovolně své zboží (služby, pracovní sílu) za cenu, kterou si určí sám, nabízí, a někdo jiný je ochoten (nikoli přinucen) toto zboží koupit.

Základem našeho ekonomického uspořádání je soutěž. Soutěž vede vždy k lepším výsledkům, než když rozhoduje rada starců, moudrý vzdělanec nebo většina hlasující o věcech, o nichž nelze hlasovat. Já se můžu vztekat sebevíce, že by voda měla stát méně, že by mělo slunce vycházet později nebo že by byty v Praze měly být levnější, ale hlasováním to nezměním.

Soutěž má několik vítězů a mnoho poražených. A právě tito poražení cítí, že v tržní ekonomice trpí. Je mnohem efektivnější soutěžit a potom část výhry výhercům dát a utěšit poražené. Jenže psychologicky je pro poražené příjemnější, aby se vůbec nedozvěděli, že poražení jsou. To znamená hrát si na socialistické přerozdělování, plnou zaměstnanost a rovnost.

Ve skutečnosti ale být poraženým neznamená být looserem. jenom prostě nemám miliony. Úplně poražených, bezdomovců a nešťastníků je jen malé procento a ani ti nemusejí umírat hlady a bez zdravotní péče v zemích, kde je více než blahobytná sociální síť..

Je proto nebezpečné vyvolávat podivné naděje, že nějaká skupina přijde se spravedlivým systémem a všem bude dobře. Čím dále jsme od reálného socialismu, tím více se zdají být nastupující generace pro svou nevědomost náchylnější k této víře.

Ve skutečnosti většinu lidí zajímá klimatická krize a politická stabilita jen jako téma ke kávě. Neudělají pro to nic. Zajímá je dobře se najíst, dobře bydlet, užívat si zábavy a mít zdravou rodinu.

Pokud si většina Němců opravdu myslí, že jim bez tržní ekonomiky bude lépe, jsou Němci hloupí! Úplně jako Češi, Francouzi nebo Uruguayci.

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 23.1.2020 10:07 | karma článku: 26.74 | přečteno: 1142x

Další články blogera

Richard Neugebauer

Závadná opera "Prodaná nevěsta"

Balbín, Pelcl, K. H. Borovský, Němcová, Smetana, Jirásek, Čapek, Šlitr - moji krajané Východočeši zachránili náš jazyk a kulturu před zánikem. O to více mě mrzí, že "Prodanou nevěstu" musíme zakázat.

20.3.2024 v 11:36 | Karma článku: 43.10 | Přečteno: 4648 | Diskuse

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.73 | Přečteno: 392 | Diskuse

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma článku: 22.05 | Přečteno: 497 | Diskuse

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 736 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1570 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 113 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1002

Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...