Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Euro podle Magyar Nemzeti Bank, aneb globální budoucnost bez nás

Guvernér maďarské centrální banky, Gyorgy Matolscy, nás ve Financial Times vyzývá, ať si přiznáme, že přijetí eura bylo chybou. Myslím si, že si musíme přiznat i jiné věci .... 

Matolcsy říká, že je na čase přiznat si si, že zavedení eura bylo chybou. je to past, ze které je třeba najít východisko. Úspěšná globální měna předpokládá existenci společného státu a centrální ministerstvo financí, rozpočtovou kázeň ve vztahu k hrubému domácímu produktu. Tyto předpoklady nemáme. 

Reaguji: Utahování opasků se politikům nedaří. Lépeřečeno nevyhráli by volby. A to ať v USA, nebo v Evropské unii, ba ani v Česku. Dlouho jsme si mysleli, jakým jsme vzorným státem s malým zadlužením. A ejhle, nebude dlouho trvat a budeme na tom stejně jako evropský průměr. Nedodržování pravidel zdravých financí nesouvisí se společnou měnou.  

Euro bylo zavedeno pod nátlakem Francie. Prezident Mitterrand se obával, že sjednocené Německo bude příliš silné a prostřednictvím marky ovládne Evropu a podmínil znovusjednocení právě zavedením společné měny.

Reaguji: To je, bohužel, pravda. Evropské velmoci (Anglie, Francie, Německo nebo Itálie) často selhávají. Francie třeba v roce 1740, 1813 nebo 1919, Německo 1871, 1914, 1933 ...). Ono je to tak, že selhávají i menší státy, ale tam to nemá takovou váhu, ani mediální prezentaci. Politici ale mohli určitě v těch euforických dobách po roce 1989 vyvinout více úsilí o dodržování pravidel.

Připojit slabé jižní ekonomiky znamenalo vyjít jim vstříc směnným kursem, ale i spotřebou na dluh. Ztráta konkurenceschopnosti slabých členů eurozóny vedla k tomu, že zanedbávaly infrastrukturu a investice. 

Reaguji: To je, bohužel, pravda. Řecko mělo eurozónu opustit.

Na druhé straně globální euro stejně nepomohlo německým firmám. Allianz, Deutsche Bank nebo Bayer bojovaly bezvýsledně o globální pozici na Wall Street.

Reaguji: V globálním boji jistě hraje americký ekonomický nacionalismus velkou roli. To se stalo již při rozpadu koalice Daimler-Chrysler. Opakovalo se to při šikaně Deutsche Bank nebo Allianz. A nejnovějším případem je aféra s Roundupem firmy Monsanto poté, co Monsanto převzal "německý" Bayer (uvozovky, protože je to firma, obchodovaná na burze a její vlastníci jsou roztroušeni po celém světě). Byla by ale situace jiná, kdybychom euro neměli? 

USA zůstávají globálním inovátorem a zřídlem nových startupů číslo 1. V mnoha ohledech ale začínají ztrácet svou pozici a to vede k radikalizaci obyvatelstva a příklonu k socialistickým myšlenkám. Zabránit tomu má bezbřehé rozdávání peněz z veřejných rozpočtů. USA na rozdíl od EU splňují systémové podmínky pro existenci jednotné měny, Přesto to nezabránilo šílenému státnímu dluhu. V tomto ohledu se bude pozice USA dále zhoršovat a napětí přiostřovat. Američan si sice bude chtít kupovat kbelík a zubní kartáček z Číny, protože jsou levné, ale zvýšit svou konkurenceschopnost poklesem své mzdy chtít nebude. 

Na jednu stranu by to tedy mohlo "vehnat" USA do společného tábora s EU. Na druhé straně tomu ale politická situace ani na jedné straně Atlantiku nenasvědčuje.

Krizi 2008 by mnohé země překonaly lépe bez eura. neexistuje oběd zdarma, ani levné půjčky. Dříve nebo později za všechno zaplatíme.

Reaguji: Že nic není zadarmo, je obecná pravda. Jestli by mnohé země překonaly krizi bez eura lépe, je čirá spekulace. Ba co hůř, je to vlastně tvrzení, že je možné překonat krizi nějakým měnovým nebo rozpočtovým kouzlem, tedy druhá věta vyvrací tu první. Od krize už uplynulo více než deset let a podle tehdejších předpovědí už euro dávno nemělo existovat a ono tu pořád je. 

Jediným politickým ospravedlněním společné měny bylo posílení Evropy proti Sovětům, ale Sovětský svaz se stejně rozpadl už v roce 1992. V současnosti není dobré dráždit USA pokusem o vlastní globální měnu. Zemím by mělo být umožněno eurozónu opustit a to by mělo umožnit vytvořit více životaschopnou globální měnu.  

Reaguji: Sovětský svaz se rozpadl. Místo něho tu máme expanzívní Rusko a trojnásobně silnější kontinentální Čínu. Dále tu máme z pohledu počtu obyvatel obrovské země jihovýchodní Asie, kde jedno větší město je větší než deset nejmenších zemí Evropské unie dohromady. Řešením není Evropskou unii rozpouštět a rušit společnou měnu, nýbrž společné prostředí zreformovat. To je to, co bychom měli mít hrdému Albionu za zlé: Vykašlal se na to. Po celé 17.-19. století hrála Británie uvážlivou a globální roli. A teď už ztratila s francouzskou nepružností a byrokracií trpělivost, lépeřečeno populisté využili nevědomosti voličů. 

Němci by možná také opustili všechna ta šílená, zdlouhavá planá a nákladná jednání, projekty, plány a dotace, ale vědí, že spojenectví s Francií je pro ně otázkou života a smrti. To jen my se tváříme, že nikoho nepotřebujeme, ačkoli naše země je menší než jedno čínské nebo indonéské velkoměsto. 

 

 

Autor: Richard Neugebauer | pondělí 4.11.2019 14:03 | karma článku: 20,44 | přečteno: 1388x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Gaza - turistický ráj, vývozce solární elektřiny a obchodní křižovatka

Dubai, Gibraltar, Singapur, Kapské Město, New York - to všechno jsou místa s výbornou dopravní polohou a dalšími geografickými předpoklady pro ekonomický boom. Takové předpoklady má i Gaza.

3.4.2024 v 8:43 | Karma: 43,56 | Přečteno: 3378x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Závadná opera "Prodaná nevěsta"

Balbín, Pelcl, K. H. Borovský, Němcová, Smetana, Jirásek, Čapek, Šlitr - moji krajané Východočeši zachránili náš jazyk a kulturu před zánikem. O to více mě mrzí, že "Prodanou nevěstu" musíme zakázat.

20.3.2024 v 11:36 | Karma: 43,28 | Přečteno: 4824x | Diskuse| Kultura

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma: 21,22 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma: 22,88 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma: 20,39 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 43,42
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik