Každý stát je tak hloupý, jak hloupý je jeho nejpočetnější volič

Kraje nechtěly přidat řidičům autobusů, tak jim musel dát stát. Kde na to stát vzal? Občanům. Proč je občané nemohli dát přímo? V jízdném? A co plýtvání potravinami nebo výživné? To také bude řešit stát?

Tak Evropské komisi vadí, že se plýtvá potravinami. To dříve nebývalo. Ještě za Marie Terezie se nacházelo zbytků tak málo, že se o ně žebráci před kostelem prali. A dnes? Všechno je tak levné, že to bez výčitek svědomí vyhazujeme. Co se stalo? Zaprvé jsou potraviny skutečně velice levné a zadruhé jejich doprava na velké vzdálenosti a potřeba trvalého přebytku zboží prostě znamená, že část se neprodá. Dříve třeba z Portugalska vyjelo pro koření do Indie deset lodí a vrátila se jich jen polovina. Co by dělala Evropská komise s takovým problémem? 

Myslíte si že prodejní řetězce se nesnaží minimalizovat svoje ztráty? Vždyť jsou to jejich ztracené peníze! Teď bude ještě nějaká vyhláška nutit potravinové banky, aby přebíraly potraviny, které není kam dát a které nikdo nechce. Nehledě ještě na jeden problém: Když mi vyšla kniha, dostal jsem i nějaké autorské výtisky. Každý autorský výtisk, který jsem rozdal zadarmo, mě připravil o honorář. Každá brambora, kterou dáme zadarmo, zmenšuje trh. A když jsou potraviny tak levné a sociální záchranná síť tak velkorysá, nemusí být nikdo, kdo si nemůže dovolit potraviny koupit. Ale voličům zní lépe, když někdo bojuje s plýtváním.

Dalším takovým případem je, když stát vyplatí výživné osamělým matkám a pak ho bude vymáhat po těch zlotřilých otcích   

Není to tak dávno, co se ministr spravedlnosti spravedlivě rozhořčoval, jak exekutoři pronásledují a terorizují chudáky dlužníky a chce takovou nehoráznost, jako je splácení dluhů. Když se ukázalo, že mezi těmito dlužníky jsou i otcové-neplatiči výživného, stát obrátil. Ubohé matky-věřitelky otců svých dětí nedokážou u soudu vymoci výživné. Je to zdlouhavé a exekutoři nejsou při vymáhání z otců dostat. Co stát udělal? Zrychlil a zefektivnil vymáhání dluhů? Ne. Voliči nechtějí splácet všechny dluhy, jenom ty, které patří nebohým matkám. Tak to zaplatíme ze státního, tedy my všichni blbí, kteří jsme poctiví!

A nakonec platy řidičů autobusů: Proč musí na platy přispívat stát? Vždyřt ten žádné vlastní peníze nemá. Musí je nejdřív sebrat daňovým poplatníkům. Proč lidé nemůžou peníze dát řidičům přímo v jízdném? Proč si nesednou krajští úředníci a nějaké krajské spolky řidičů a nedohodnou se? Prčo se to tahá až do Prahy? Můj pradědeček sedlák také nešel s každým prdem za rychtářem nebo za baronem Nostitzem. Snažil se vše vyřešit sám a teprve, když to bylo nad jeho síly, hledal pomoc jinde. A to neměl žádné vzdělání a nikdy nebyl dál než v Kladsku.  

Autor: Richard Neugebauer | pátek 19.5.2017 21:41 | karma článku: 37,96 | přečteno: 2859x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Palác nezávislosti v Saigonu

20.12.2023 v 15:10 | Karma: 9,12

Richard Neugebauer

Vydržme

23.11.2023 v 9:27 | Karma: 19,78

Richard Neugebauer

Proti všem

10.5.2023 v 9:21 | Karma: 21,88

Richard Neugebauer

Zemské vlajky

17.4.2023 v 12:22 | Karma: 10,04

Richard Neugebauer

Jsme nebo nejsme ve válce?

20.1.2023 v 8:31 | Karma: 17,51
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik