Elektronická evidence konzumace aneb důsledek šarže 7230 uherských klobás od Babiše

Nejen malí živnostníci okrádají stát. Obcházet zákony mohou i velcí podnikatelé nebo jejich zaměstnanci a ve výjimečných případech mohou podlehnout pokušení dokonce i státní úředníci. Co s tím?

Sotva jsem včera zaslechl, že v uherské klobáse Krahulík našli úlomek jehly, pospíchal jsem s dvěma klobásami z ledničky do LIDLu, abych je vrátil. Naštěstí jsem neměl šarži 7230, ale co ti, kdo ji měli? 

Malé děti malé problémy, velké děti velké problémy. Malé firmy malé podvody, velké firmy velké podvody. Kdoví, kolik zlodějen se v provozovně a Krahulík a dalších podnicích Agrofertu ješt skrývá? Když ministr A. Babiš hodlá odhalit svou elektronickou evidencí tržeb podvody živnostníků, jak odhalit ty podvody velké?

Bude nezbytné elektronickou evidenci zavést i v dalších oblastech. Finančnímu úřadu budou muset všichni podnikatelé posílat každý den stav svých bankovních účtů a peněženky a jednou týdně přehled všech osobních výdajů. Úředník potom zkontroluje, jestli podnikatelovy výdaje náhodou nepřevyšují jeho zdaněné příjmy. MF zaručuje, že se soukromé údaje nikdo na světě nedoví.

Má-li být kontrola důsledná, nelze z ní vynechat ani normální obyvatelstvo. Každý (včetně důchodců, nemocných a příjemců sociálních dávek - všichni jsme si rovni i v povinnostech) bude povinen ukládat v papírové i elektronické podobě doklady ke všem výdajům. Na vyzvání je potom předloží nejméně jednou za rok finančnímu úřadu a ten je porovná s údaji prodejců. V případě, že zákazník nebude mít doklady na všechny své výdaje, bude pokutován. Ani při opakovaném porušování elektronické evidence konzumace nebude nikdo zastřelen. Živý poplatník je vždycky lepší, protože přece jen nějaké daně platí, byť i jen DPH při nákupu v sámošce.  

Kdo své povinnosti poruší, bude podléhat stejnému režimu jako živnostníci. Finanční úřad nebude nikoho informovat, co vykázal nebo zaplatil špatně, a bude mít deset let na to, aby doměřil a vymohl. Pokuta za chyby bude moci dosáhnout až dvou milionů korun + nedoplatek na daních + úrok z prodlení. Ano tak to dopadá na živnostníky.

Dále bude nezbytné, aby všichni veřejní funkcionáři zastupitelem nejmenší vesnice počínaje, byli vyloučeni z možnosti žádat a dostávat jakékoli dotace z veřejných rozpočtů během výkonu funkce a pět let poté. Být, i jen se zdržujícím účastníkem procesu, schvalujícího peníze sám sobě, bude trestný čin.   

Tak se dopracujeme stavu, kdy bude mít náš stát mnohem více peněz. Co s nimi bude dělat?

Výdaje státu mohou růst neomezeně. Nikdo se nebude bránit zvyšování důchodů, plateb do zdravotnictví, platů ve veřejné sféře nebo investicím (snad ani Markéta Šichtářová neodmítne vyšší rodičovskou). Pokud jsou peníze, neexistuje žádný ekonomický zákon, který by bránil jejich utracení. A tak konečně "bude líp".  

Autor: Richard Neugebauer | sobota 9.1.2016 13:24 | karma článku: 23,98 | přečteno: 1008x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Palác nezávislosti v Saigonu

20.12.2023 v 15:10 | Karma: 9,12

Richard Neugebauer

Vydržme

23.11.2023 v 9:27 | Karma: 19,78

Richard Neugebauer

Proti všem

10.5.2023 v 9:21 | Karma: 21,88

Richard Neugebauer

Zemské vlajky

17.4.2023 v 12:22 | Karma: 10,04

Richard Neugebauer

Jsme nebo nejsme ve válce?

20.1.2023 v 8:31 | Karma: 17,51
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik