Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímavý článek s nepříliš rozvinutou diskusí. AutoroviR^

0 0
možnosti
JR

J55a25n 61R98á14ž

12. 1. 2023 16:29

Nechápu, proč někdo racionálně uvažující může být příznivcem Eura. Nápad vytvořit jednotnou evropskou měnu byl výborný a když se o tom začalo mluvit, reálně v druhé polovině devadesátých let, velmi mne to zaujalo. Ovšem, jak šla doba a převládly politické zájmy nad racionalitou, přestal jsem zavedení Eura podporovat. Od 2015 tři čtvrtiny zemí eurozóny nedodržuji Maatsrichtská kritéria , zejména co se týká výše hrubého veřejného dluhu (max60%) a také deficit veřejného rozpočtu u většiny zemí eurozóny hrubě překračuje nařízená 3% a při tom se nic neděje. Po tom, co silné politické zájmy zejména Francie a Německa na udržení eurozóny zabránily tomu, aby nebyly uplatněny tvrdé sankce ne země, které kritéria porušovaly, nic už nevede země eurozóny k tomu, aby rozumně hospodařily. Výsledkem je , že průměrný veřejný dluh zemí eurozóny v roce 2020 činil 91% HDP.

Jestliže tolik států eurozóny není schopno plnit kritéria , která jedině mohou garantovat měnovou stabilitu, není důvod euro přijímat. Podle mne se ekonomická nestabilita zejména velkých zemí Francie, Itálie a Španělska dříve či později musí projevit i v hodnotě Eura na kapitálových trzích.

Závěr: Dokud je eurozóna tvořena zeměmi s velmi rozdílnou výkoností svých ekonomik jako je např. Němcko a všechny země jihu Evropy a veřejné zadlužení k HDP se některým zemím už vymklo kontrole, nemůže být euro dlouhodobě stabilní měnou. Zvláště, když můžeme pozorovat, že ochota Němců k záchraně zemí před bankrotem se po odchodu Merklové snižuje. Varující je zejména zvyšující se trvale dluhové hospodaření států , kde veřejné zadlužení v poměru k HDP překročilo 100%. např. Řecko 193%, Itálie 153%, , Portugalsko 120% Španělsko 118%, Belgieí115%, Francie 113% . Dvě třetiny faktického dluhu zemí EU, který činí (údaj z března 2022) 12,7 bilionu Euro(!!) tvoří dluhy zemí eurozóny.

PS, Informace, které uvádím jsou vyhledatelné na netu.

2 0
možnosti
AK

My máme to štěstí, že nám Euro nehrozí.

Protože Maastrichtská kritéria neplníme - máme kliku.

Vstoupit do Euroz ́ony při současném kurzu EUR/CZK by znamenalo vstoupit do ní v pozici žebráka.

Při přepočtu dle parity kupní síly by mělo Euro stát 18 korun...

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 43,42
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik