Diskuse

SME

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J57a66n 93K22a57r75a50s51e69k

13. 1. 2023 18:28

ja uz pres 40 let delam programy pro tyhle SME na jihu Nemecka a v Rakousku.

Mate pravdu v tom, ze tyto firmy maji znacny podil na tom relativnim blahobytu, ktery v tech zemich panuje. Ale pokladat duraz na dotace mi prekvapuje, u zadne z tech firem, pro ktere jsme pracovali za ta leta nehraly dotace nejakou podstatnou roli. Samozrejme, ze kdyz je mozno o neco pozadat, tak se nikdo nevzpira, ale v celkovem rozpoctu tech firem to nehraje tak velkou roli - to mohu zodpovedne rici, protoze pres IT vidim do tech ucetnictvi :-)

Tahlety firmy maji uplne jinou, nepredstavitelne dulezitou funkci v tech zemich, o kterych jsem mluvil. Jsou totiz plosne rozesety na celem uzemi nejakeho toho regionu a tim zamestnavaji lide ve sve lokalite - a jsou to pritom vysoce kvalifikovana zamestnani. To ma pozitivni vliv na to, ze nevznikaji pracovni prilezitosti jen na nekolika mistech regionu, coz opet ulehcuje bytovou situaci, dopravu atd. To je to, co Babis nechape, kdyz rikal ze male firmy 'sú na nic'.

Ten nejdulezitejsi faktor ovsem je, ze SME masivne zvysuji produktivitu prace celeho regionu.

Kvuli tomu vsemu ma tedy smysl premyslet nad tim, jak toto prumyslove 'podhoubi' pestovat a zvelebovat.Jak pisi, v Nemecku se to proste stalo a to bez tech dotaci. Mozna by nebylo od veci vyzkoumat, jake mechanismy mely v tech zemit vliv na to, 'aby se to stalo'. Osobne to nevim.

0 0
možnosti
Foto

Na 1 miliardu dotací přispěje jeden obyvatel, a to včetně kojenců, v průměru 100 Kč. Takže za rok, při uvažované směšně nízké dotaci, v našem dotačním bludišti, 100 miliard (jen zemědelství spolkne 56 kousků, česká sportovní agentura 10 kousků), to je 10 tisíc Kč. Takže, aby chudák začínající podnikatel dostal Vašich sto tisíc, musí v takovém příkladu během 30 let života nastřádat do systému 300 tisíc bez úroků. Dotace nejsou spravedlivé - neschopný člověk bez konkurenceschopného produktu, schopný získat velkou částku na dotacích přežívá, schopný člověk s produktem, který je konkrenceschopným na férovém trhu díky neschopnosti získat dotaci končí a to třeba i tak, že zatímco ten první má plný sklad a čas obcházet úředníky, ten druhý nemá na tuny dotačních papírů čas. P.S. A víte, že už existuje spousta škol, které jsou zaměřené na výchovu odborníků na dotace?

1 0
možnosti
Foto

Dotace jistě spravedlivé nejsou. Ale v systému ochrany pracovního místa a sociální sítě klesá ochota podnikat vůbec: I když je konkurenceschopný produkt, většina jeho výrobců stejně zkrachuje. To je podstatou konkurence. Při vědopmí tohoto rizika je taková dotace vlastně formou pojistky/kompenzace. A dále: Každá dnešní velká firma začínala kdysi jako malá.

0 0
možnosti

Zase bych v "malých" neviděl úplnou spásu. Výzkum a vývoj je drahá věc s riziky. A často se vymýšlejí voloviny s cílem dosáhnout na dotace. Klobouk dolů třeba před Izraelem, tam je to ale hodně o lidech.

0 0
možnosti
Foto

O lidech to je všude, ale ti musejí pracovat v nějakém systému.

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik