Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Příčinou inflace je růst fyzického objemu peněz v ekonomice a nedostatku zboží. Tím vzniká nerovnováha mezi poptávkou a nabídku. ČNB na to reaguje tím, že zvyšuje úrokové sazby, aby snížila počet peněz v oběhu.

1 0
možnosti

Množství peněz v oběhu úroková sazba nesníží, ale pouze zdraží pro výrobce cenové vstupy.

;-)

0 0
možnosti

Význam českého správného úroku je sice velký, ale ne všemocný. Větší část inflace je z dovozu a potom - i když ECB zvedne úroky - tak budou v lepším případě ... poloviční ? A dnešní Evropa je propojena, nejsme v sólo pozici.

1 0
možnosti
Foto

To je jistě pravda, ale významným vnitřním zdrojem inflace je nefunkční trh práce a dále vnitřní monetární expanze.

0 0
možnosti

J14a21n 64R75á25ž

15. 5. 2022 15:53

Fed již úroky zvyšuje a na americké poměry razantně. Jerome Powel dal v úterý trhům jasně najevo, že zvyšovat se bude dál, protože inflace v USA stále stoupá a je nejvyšší od osmdesátých let. Dokonce i paní Lagardére už nahlas říká, že ECB musí úroky zvýšit, jinak se inflace v Eurozóně vymkne kontrole, i když to předlužené státy dostane do velkých problémů, zvláště když ECB už nechce odkupovat jejich dluhopisy za dumpingové ceny.

Takže říkat, že politika zvyšování úroků je v době inflace chybná, nemá opodstatnění.

PS. Rozdávání peněz, jakými si všechny vlády v posledních letech kupovaly sociální smír, nese teď své následky. Naše vláda ne a ne pochopit, že vymlouvat se ještě dnes na Babiše už je passe a je potřeba činit i nepopulární kroky k zastavení inflace.

1 1
možnosti

Zavzpomínal jsem na romantické mládí:-) Politička je Lagarde, Lagardére byl skvělý rytíř z Hrbáče (Le Bossu) - Jean Marais. Možná by si slavný herec s naší inflací poradil:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik