Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J42a52n 79R62á95ž

10. 4. 2021 14:06

Když pozorujeme snahy mnoha centrálních bank, které v obavách z konkurence alternativních platidel jako je bitcoin a také pod vlivem obav, že ztratí kontrolu nad platebním systémem, se chystají zavádět digitální měnu je jasné, že ke vznik nějaké státní banky dojde a nebude to dlouho trvat.

Zatím si nikdo neumí představit, jakou funkci v éře digitální měny, by měly mít komerční banky a jak by by byl úložky v digitální měně úročeny.

Pozor: Digitální měna (Central Bank Digital Currency) je principálně něco jiného než nezávislá kryptoměna typu bitcoin.

PS. V USA se už připravuje zákon , který zavedení digitální měny umožní, ve Švédsku už centrální banka testuje e-korunu. Konzultace v této věci už zahájily Evropská centrální banka (ECB) i britská centrální banka. Záměr spustit testování CBDC po dubnu 2021 počátkem roku ohlásila také japonská centrální banka. Takže proces digitalizace měn a tím první kroky k naprosté kontrole státu nad peněžními transakcemi, včetně možnosti státu odříznout každého od možnosti uložit si majetek v kryptoměně, popřípadě omezení plateb kohokoliv, kdo bude státu nepohodlný, byly zahájeny. .

Zajímavý text na toto téma jsem našel na https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/Report_on_a_digital_euro~4d7268b458.en.pdf

0 0
možnosti
Foto

Centrální banka ex definitione je státní bankou a vždy jí bude. Centrální banka může spravovat i státní digitální měnu. To je jasné. O čem hovoříme zde, je, že státní banka bude pracovat jako komerční banka, přijímat vklady (i když tady bude asi vkladatelem stát), poskytovat úvěry, zprostředkovávat záruky, investiční obchody a provozovat devizové a jiné monetární operace. Je to jako by stát založil státní pekárnu a prodával rohlíky.

0 0
možnosti

Tak ta nová AGRObanka by mohla přeúvěrovat ANOfert...takže to je dobrý nápad...dluhy zůstanou doma a banka se v tichosti zlikviduje a zaplatíme to my všichni...

2 0
možnosti
Foto

Kvůli tomu Babiš nemusí zakládat banku. To mu v tichosti zaplatíme z daní a ano to nebudeme vědět. V nejhorším vystoupíme z Evropské unie.

0 0
možnosti
Foto

Mezi státní bankou a soukromou bankou, vlastněnou darebákem, velký rozdíl nevidím.

0 0
možnosti
Foto

Soukromá banka vlastněná darebákem musí být zisková, jinak zkrachuje. Vlastncitví akcií nesouvisí s morálním charakterem jejich držitele, nýbrž plyne z jeho obchodního jednání, tj. že si akce koupit a drží je. Je-li to darebák, který porušuje trestní zákoník, pravděpodobně bude potrestán, ale ani pak nemusí o akcie banky přijít.

3 0
možnosti

Proc by pri rozumnem obsazeni vedoucich mist nemohla takova banka fungovat?

Hned za Sumavou mate Deutsche bank, Bayerische Landesbank a banky jednotlivych zemi.

A ze funguji dobre vam mohu potvrdit.

Ale uz jen to, ze neco s podobnym jmenem navrhuji komunisti je na povazenou.

Jak ze se jmenoval ten komunisticky Europoslanec co chtel v Zürichuvybirat ty miliony v hotovosti?

0 0
možnosti

Jmenoval se Miloslav Ransdorf. Padl na barikádě, ve vestibulu švýcarské banky. Udatně bojoval do poslední chvíle, za zájmy, dělníků, rolníků a pracující inteligence. Čest jeho památce, čest ... :-)

5 0
možnosti
Foto

Státní banka už předem zavání průšvihy, které jsme zaznamenaly u našich původně socialistických bank, do doby jejich zprivatizování. Přesto si myslím, že by mohla být pro státní kasu větším přínosem, než banky vlastněné zahraničními firmami, ze kterých ročně z Česka odtéká kolem 60 miliard Kč.

2 0
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

1 1
možnosti

A. Babiš, je nesmírně slabý premiér. Vnesl do politiky soustu nových prvků. Jedním je nucení veřejnosti k mottu - "Co je dobré pro mne, je dobré pro ČR". Pak bude i "Silnější a důstojnější". Aby se udržel, je snadno vydiratelný. Daň, za jeho menšinový kabinet a nekonečnost střetu zájmů. To je voda na mlýn Milošových hradních lopatek a komunistů. Děje se v přímém přenosu.

Pak i slib nesmyslu - státní banky. Prostě, co klasické instituce odmítnou sanovat jako nesmysl - Stát uhradí. Neřešme, kde se vezmou miliardy Kč jako kapitál, jak se bude řešit vymahatelnost ? Nápad je to dobrý ! Případný další pašalík pro věrné, alternativa čerpání po odmítnutých dotacích ! Sen komunistů by se naplnil. Pracuj dle svých schopností a čerpej dle svých potřeb ... ! :-)

7 1
možnosti

Bane, Andrej Babis by byl jiste dobry premier do pohody. Ovsem dnesni situaci absolutne nezvlada. I kdyz v posledni dobe mam takovy dojem ze se stal jen loutkou vedenou dalsi loutkou, jejiz loutkovodic sedi v Moskve.

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik