Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chápu, že milovníky dotací, drahých potravin a vysokých daní tahle myšlenka určitě zaujala. Jen doufám, že se to ujme i v dalších oborech. Jak může takový švec s jedním verpánkem konkurovat třeba Adidasu, že? Jo a hlavně zakázat dovoz čehokoli z Číny a z USA.

0 0
možnosti
Foto

Rozumím Vám. Jak můžeme vědět, že má smysl zachraňovat ševce, sedláka .... . Ale na druhou stranu, když dopustíme volný vývoj, skončíme jako USA v roce 1913, kdy celý trh s naftou ovládl Standard Oil. Tehdy vznikly antimonopolní zákony. Musíme najít rovnováhu, jinak budou všechny rohlíky jen od Penamu.

Zadruhé: Zakazovat dovoz nemá smysl, to jen vytváří umělé prostředí v tuzemsku a zdražuje zboží pro zákazníky. Na zdravém domácím trhu se ale musí pracovat dlouhodobě. Nemůžete lidem říct: Holt jste málo produktivní a drazí, musíme snížit mzdy na třetinu atd..od pondělí. že bude zíksávání konkurenceschopnsti vůči jihovýchodní Asii bolestivé, je nabíledni, ale lidé se s tím budou smřivoat velmi neradi. Raději dále zadluží stát.

0 0
možnosti

Zemědělská velkovýroba je v principu totéž jako v průmyslu. Takže k dokonalosti už chybí pouze dotovat manufaktury. Bylo by vhodné, aby se ti zastánci dotací podívali na velikost farem v USA a pak poradili jak USA konkurovat.

1 1
možnosti
Foto

1) USA nemůžeme konkurovat.

2) Velikostní struktura podniků od malých přes střední až po velké je nutnou podmínkou fungování demokracie. Bez této struktury budeme jako v antickém Římě. Jen císař a jeho pretoriáni a oligarchové, kteří rozdělují mezi tupou masu chléb a dávají jim hry.

0 0
možnosti
Foto

Sám jste si zodpověděl: když se zruší dotace. Jak může malý zemědělec konkurovat někomu, kdo umí chodit v dotacích a ještě sám dotuje všechno kolem sebe?

1 0
možnosti
Foto

1) Dotace se zřejmě nezruší.

2) Proč to v Rakousku jde o tolik lépe než u nás?

0 0
možnosti

Za prvé, "...někdy se používá legrační označení "soukromý zemědělec", jako by existoval i nějaký jiný, "veřejný". Jen pro upřesnění: Protikladem "soukromého" tady v tomto případě není "veřejný", nýbrž "státní". A státní statky jsme u nás přeci měli. No a za druhé, už vidím, jak pan majitel 4 miliard dluhopisů po koruně založí 7258 malých farem po 20 hektarech a následně požádá o dotace. Vždyť v tom umí chodit, ne?

0 0
možnosti
Foto

Státní statky už ale naštěstí nemáme.

No a že majitel 4 milira dluhopisů podváděl už u Čapího Hnízda, to víme. Stačí to došetřit a podat žalobu. Formální rozdělení a převod na nezávislé fyzické osoby je také nákladné a bylo by okaté. To by se dohledalo mnohem snáze, než Čapí Hnízdo. Předpokládá to ovšem funkčnost policie a soudnictví.

1 0
možnosti

Ministri niečo populisticky sľúbia, a niekto to berie ako fakt.;-D;-D;-D

Je to celkom inak žiadnych 150€, ktoré bolo sľúbených ale 50€.

https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/578984-nazivo-micovsky-o-redistributivnej-platbe/

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za upřesnění. Rád se poučím, jak to bude v praxi.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS