Diskuse

Století ztrát

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V době osvícenské se začala zdůrazňovat role národa, asi jako reakce na zdůrazňování víry v období předchozím. Po První světové vznikly tedy národní státy či spíše státy tvořené jazykové blízkými národy: Československo (nejdříve se operovalo s jedním československým národem) a Jugoslávie. Do konce století se oba rozpadly. Rozpadl se i Sovětský svaz. Asi je lepší, když je stát držen pohromadě nějakou ideou. Kde ji však vzít?

0 0
možnosti
Foto

To je příliš pesimistické hodnocení. Soudím, že my Češi jsme za posledních tak 200 či 150 let snad nejúspěšnějším národem ve střední Evropě.

Podívejme se na naše sousedy. Němci rozpoutali dvě světové války, obě prohráli a jejich následkem ztratili značná území na východě. Poláci získali samostatnost, ale za cenu krvavých ztrát a velkých změn hranic. Maďaři se dodnes nemohou smířit s Trianonem, podle kterého "přišlo Uhersko o dvě třetiny svého území". V roce 1956 pak bylo krvavě potlačeno jejich povstání. Rakouskou dodnes teskní po jejich velkém habsburském soustátí a na svoji historii během 2. světové by nejraději zapomněli.

Československo se sice rozpadlo, ale splnilo své poslání, když umožnilo Čechům a Slovákům získat národní nezávislost. Nemáme se tedy za co stydět. :-)

1 0
možnosti

Vazeny pane Neugebauere. Napsal jste to dobre. Prominu vam ten odstavec o nasem nazvu, ktery jsme nosily az do roku 1992. Jiste budete mit mnoho kladneho hodnoceni. Uz proto, ze jste nasledoval vsechny clanky a diskutujici pod nimi, kteri jen poukazuji na spatnou minulost nasi republiky a na spatnou budoucnost, ktera nas pry ceka. Kratce receno, dovedou jen kritizovat (to umime perfekne), ale reseni nedokazi ukazat, popsat. Vy se k nim pridavate.

0 0
možnosti
Foto

Tak pěkně jste se nadechl a rychle skončil. Co jsme si s tím naším státem sami udělali, to by se asi Masaryk chytal za hlavu. Jako když vyženou sedláka a velení se chytnou ti nejhlasitější pacholci. Za Hitlera se národ nahrbill a šlapal, za Komančů lezl rusákúm do ... A po revoluci jsme kolektivně zahodili i ten zbytek morálky, co tu ještě zůstal. Snad ti mladí z toho vybřednout, ale jak, když tu poušť tady nemáme!

Karma

2 0
možnosti
Foto

Já myslím, že v podstatě to píšete správně. :-)

2 0
možnosti

Proč ta skepse...jsme v EU a daří se....a třeba to nebude navěky ale ...;-D i Havlíček by si tady lebedil;-D

3 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik