Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vydržme

Je nás hodně, co nám odkládají vyšetření a operace, nebo co nevíme, co s dětmi, když stávkuje naše školní jídelna. Co máme dělat? Stávkovat taky? Volit zázračné sliby? 

Je to deprimující, když čekáte na magnetickou rezonanci dva měsíce a tři měsíce na biopsii. Bez zdraví život nestojí za nic.

Kdybych měl peníze, můžu se nechat vyšetřit, případně operovat na soukromé klinice hned. V chudých zemích je tato závislost mnohem drsnější: nemáš peníze, ani dostatečné pojištění? Vůbec tě neošetříme. Zemřeš v pralese nebo na parkovišti.

Nechceme být chudá země. Sousedíme s bohatým Západem. Chceme žít jako oni. Podle lékařské komory je obvyklé, že lékaři mají ve vyspělých zemích 1,5-3násobek průměrné mzdy.. :naši: lékaři to chtějí také. A ne za komplikovaných podmínek, kdy musejí sloužit stovky hodin přesčasů. 

Zaslouží si lékaři ty peníze? Kategorii "zaslouží" každý vidí jinak. Když budu ležet na akutní péči, budu ochoten dám doktorům všechno, co mám. Když budu zdravý, bude mi vadit každá koruna navíc na zdravotní pojištění, kterou budu platit. Budu se zamýšlet nad tím, proč já se dvěma vysokými školami mám oproti lékaři, rutinérovi, znajícímu pár postupů, mám třetinový plat.

Máme lékařům ty peníze dát? Rádi bychom. My je ale nemáme. Nejsme na tom tak špatně jako africké země nebo Nová Guinea, aby lidí umírali na zánět slepého střeva dva kilometry od nemocnice. Ale nejsme na tom tak dobře jako Švýcarsko nebo Německo. Naše ekonomika není dost výkonná. Jsme jenom montovna s nízkou přidanou hodnotou, máme málo inovativních startupů a dynamicky rostoucích firem. Pravda, máme nějaké a naši velkopodnikatelé také čile působí v Americe, Anglii nebo Japonsku. Ale je jich málo (upozorňuji, že čekám na biopsii).

Co to znamená pro mě jako pro pacienta? Znamená to, že nemůžu čekat takovou péči jako v Německu, ani nemám na takové platy. Proč tedy lékaři, kteří jistě tuto situaci dobře znají, chtějí ty peníze? Protože mohou. Zdravotnictví není konkurenčním prostředím, kde můžu volně přecházet od jednoho dodavatel k druhému a kde ceny vznikají konkurenčním bojem. Každý z nás je jen trpným objektem ve hře zdravotních pojišťoven a lékařské lobby. 

Totéž se týká i nedostatku léků. Nedostatečná nabídka byla způsobena z větší části příliš nízko stanovenými regulovanými cenami.

Jaké je řešení? Znám jen dva nástroje:

1) Spoluúčast: Každou korunu, kterou musím zaplatit přímo z vlastní kapsy, dvakrát obrátím. Uvědomím si, že nepotřebuji každý prd projednávat se specialistou, ani se svým ambulantním lékařem. A uvědomím si, že mnoho zdravotních problémů si způsobuji sám a mnohem efektivněji a levněji je také mohu sám vyřešit dravým životním stylem (nekouřit, nepít, být štíhlý, hýbat se, nesolit ... ).

Co si budeme povídat spoluúčast existuje neustále, i když je skrytá, je mnoho cest, jak se pomocí peněz a "známostí" domoci lepší péče

2) Zabejčilost: Prostě nepodlehnout tlaku a říci si: Dost. nebudeme dělat vše, jak lékaři pískají. Když chtějí, ať si jdou. Jejich požadavky jsou v daném systému nekonečné. Nikdy se nezastaví. Prostě počkám další tři měsíce. Ano, naše zdraví se možná zhorší, možná zemře o něco více lidí, ale nechci se dožít dalšího vydírání. Veřejné finance jsou rozvrácené. Země zadlužená. Náklady konsolidace musejí nést všichni. I lékaři. Jsou lidé, kterým tržby klesly o polovinu, kterým klesají nejen reálné, ale i nominální mzdy. Proč by lékaři měli být výjimkou.

A to samé platí o stávkujících učitelích. Na tandemovou výuku a rozdělené třídy prostě nemáme. Tato země si nemůže dovolit tak drahé školství.

Vysokých škol je příliš. Mě nezajímá, že v Rusku má vysokoškolský diplom 60% obyvatel a že v belgii je dvakrát tolik absolventů vysokých škol jako u nás. Jaký hospodářský efekt školství má? Výdaje na školství včetně platů rostou, ale vzorstla i kvalita vzdělání? Ne. Ochota studentů učit se dále klesá. Převratná změna v internetovém světě činí mnohé z toho, co jsme se ve škole učili my bezpředmětným. Faktické znalosti jsou mnohem dostupnější. Intelektuální zpracovávání světa nijak nepokročilo. Podívejte se na znalosti studentů z historie a jejich schopnost posuzovat dění kolem sebe. Jak je to s matematikou? Je příliš obtížná a musíme její požadavky zredukovat? A co rodný jazyk? A co cizí jazyky? Dominuje angličtina, ale kolik student opravdu anglicky umí? Minimálně na vysokých školách je třeba zavést školné.

Ano, učitelé budou propuštěni. Je v tom problém? Na našem trhu práce je stále více volných míst než nezaměstnaných. To je obrovský problém. Taková ekonomika nemůže fungovat. Potřebovali bychom na trhu práce dalších 200.000 Ukrajinců. Zredukovat regulace a zeslabit sociální záchrannou síť. Hovoří se o tom, že milion lidí je ohrožen ztrátou bydlení, jak je možné, že sídliště je plné odpadků z jídla a lidé běžně vyhazují u kráječky chleba v marketu patky, protože je prostě nechtějí jíst?

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 23.11.2023 9:27 | karma článku: 19,78 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Gaza - turistický ráj, vývozce solární elektřiny a obchodní křižovatka

Dubai, Gibraltar, Singapur, Kapské Město, New York - to všechno jsou místa s výbornou dopravní polohou a dalšími geografickými předpoklady pro ekonomický boom. Takové předpoklady má i Gaza.

3.4.2024 v 8:43 | Karma: 43,56 | Přečteno: 3380x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Závadná opera "Prodaná nevěsta"

Balbín, Pelcl, K. H. Borovský, Němcová, Smetana, Jirásek, Čapek, Šlitr - moji krajané Východočeši zachránili náš jazyk a kulturu před zánikem. O to více mě mrzí, že "Prodanou nevěstu" musíme zakázat.

20.3.2024 v 11:36 | Karma: 43,28 | Přečteno: 4824x | Diskuse| Kultura

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma: 21,22 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma: 22,88 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma: 20,39 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 43,42
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik