Kdyby se trubička přívodu paliva do Toyoty vyráběla u nás ...

27. 05. 2020 9:13:54
Na počátku restriktivních opatření praskla u naší staré Toyoty Yaris trubička přívodu benzínu. V autoservisu to provizorně opravili a teď čekáme, až kontejnerová loď z Asie doveze trubičku ... kdyby se vyráběla u nás ...

Kdybychom jenom čekali na trubičku z Japonska, ještě bych to chápal. Ale ve Volkswagenu neměli ani zapalovací svíčky! Rozvoz z centrálního skladu ve Wolfsburgu prostě několik týdnů nefungoval. Hospodářský život byl ochromen kvůli jedné obyčejné trubičce a zapalovací svíčce..

Ale co když taková pohroma postihne zásobování se základními potravinami? Zemřeme kvůli naší závislosti na cizině hlady? Čteme, jak je Česko nesoběstačné. Zatímco u hořčice vyrábíme 291% tuzemské spotřeby, u mléka 138% a hovězího masa 122%, je to u lnu 80%, ovoce mírného pásma 77%, u brambor 71% a u čerstvé zeleniny pouze 32%!

Navrhuje se, aby alespoň 85% potravin v obchodě být "domácího" původu. Potraviny kupuje každý velmi často, kvalita zeleniny kolísá, ale kolísá výrazně i její cena. Všichni tak jsme chtě nechtě na toto zboží citliví.

Jak je možné, že "soběstačnost" tak prudce klesla? Je to vina Miroslava Kalouska, rozkradačské ODS nebo Evropské unie? To ona nám nakazuje pěstovat všude jen řepku a dovážet celer z Holandska?

Evropskému dotačnímu systému můžeme jistě mnohé vytknout, ale dokud ho budeme všichni chtít, příliš se nezmění. Kdyby nám dotace opravdu tak silně vadily, už dávno bychom je odbourali.

Ptám se, proč třeba i v IKEI nepožadovat, aby 85% židlí bylo tuzemského původu? A hned si odpovím, protože by ty židle okamžitě byly čtyřikrát dražší. Totéž platí pro obuv. Kdybychom si ji museli vyrábět v tuzemsku, byla by mnohonásobně dražší a s menším výběrem. Ostatně kdo ještě zažil socialismus, jistě mi to potvrdí. Také mi možná ale řekne, že tehdy byly potraviny kvalitnější a levnější. Odpovím mu, že levnější byly proto, protože ceny byly dotované na úkor jiného zboží a doprovázené nedostatkem. Kvalita je velice různá, stejně jako jsou různé ceny. Můžu mít mléko 1 litr z Madety ve slevě za 9,90 nebo Bio-mléko jeden litr za 26,- Kč.

Takže my vyrábíme automobily, nemocniční lůžka, strojírenské komponenty, pivo, plastové díly atd. a dovážíme z Holandska a z Polska zeleninu a vepřové. Dosahujeme tím větší hromadnosti výroby, zásobujeme větší trh a můžeme tak nastavit nižší ceny. Spočítali jste si někdy, kolik skutečně stojí ty dvě bedýnky brambor, které si vypěstujete na zahrádce?

Mléka máme přebytek (138%). K čemu to vede? Sedláci z jižních Čech prodávají mléko do Rakouska nebo "zasušují" dojnice, případně likvidují chovy a omezují se na rostlinnou výrobu. Proč ale nevyrábějí více brambor a zeleniny? Protože se jim to nevyplatí. Je to příliš pracné a výnos je nižší než z jiných plodin, Klasické bramborářské oblasti třeba ve vyšších polohách v pohraničí se z velké části přeměnily na pastviny pro masný skot.

Proč nepěstují více lnu? Protože je u nás sucho a posklizňové procesy u lnu potřebují hodně vlhka. Na to je vhodnější přímořská Belgie.

Proč neprodukujeme více zeleniny? Je to pracné. Pro malého sedláka je to náročné na investice a výsledek je kolísavý. Pro velké latifundisty typu rodiny ministra zemědělství je zase mnohem jednodušší ve velkém pěstovat standardní obilí a řepku. Takových těch tradičních středních sedláků je málo. Navíc jim často chybí nastupující generace, protože to je podnikání jako každé jiné s mnoha riziky a s velkým vytížením, rozuměj prakticky bez volného času.

Máme zaplatit vyšší cenu za potraviny, abychom se vyhnuli riziku, že při příští restrikci zemřeme hlady? Změníme to, když zablokujeme dovozy nebo zákonem nařídíme větší prodej "tuzemských" potravin"?

Už samotný údaj 85% vyvolává pochybnosti. Kdo a jak to vypočítal? Nějaký úředník z ministerstva zemědělství? Proč to není 79% nebo 88%? Protože to je prostě líbivé číslo, střelené od boku.

Jak se to bude měřit? Bude chodit kontrola a prověřovat faktury a faktické trasování dodávky? Jestli náhodou nezabočila ve Vídnavě přes hraniční potok a nenabrala v Polsku brambory? A co když se neurodí nebo zrovna náhodou bude velice výhodné dovézt petržel z Rakouska? Na to bude výjimka udělovaná okresní agrární komorou?

Není přece jen výhodnější, když vyrábíme auta a dovážíme zeleninu? Až o auta klesne zájem, přeorientujeme se na něco jiného, ale musí to být také výhodné pro prodávajícího i kupujícího. Možná to bude mléko, možná laserové zářiče. To já nevím a neví to ani můj stát, ba dokonce ani ten, kdo se do takového podnikání pustí.

Mnohem důležitější, než aby stát určoval, odkud mají potraviny být, je, aby podpora šla především pro malé a střední sedláky. To není překážka efektivní velkovýroby. Velkostatkáři mají sklon být stále větší a větší, až nakonec ovládnou všechnu půdu jako v Latinské Americe, zničí konkurenci a z nás ze všech udělají závislé sezónní dělníky. Podpora malých podnik je podpora svobody.

A že nám bez soběstačnosti hrozí hlad? Zaprvé pro akutní situace snad vytváříme státní hmotné rezervy. Jinak musíme věřit, že nabídka zareaguje během několika měsíců až roku na poptávku. Za posledních 1500 let, co jsme v této zemi, to tak vždycky bylo.

S tou soběstačností je to jako se zlatem. Říká se, že každý má mít malou část úspor ve fyzickém zlatě. Až se zhroutí peníze, státy i policie, bude zlato to jediné, čím bude možné zaplatit. Obávám se ale, že po takovém zhroucení nebude fungovat ani standardní trh a my si budeme muset pěstovat brambory sami ta panelákem a chránit je v noci s pomocí mysliveckých (protože ti jediní budou mít jako civilisté zbraně) hlídek.

Celé mediální úsilí o "soběstačnost" pokládám jen za lobbyismus ve prospěch našich latifundistů. Ti dnes obhospodařují více pozemků než velké šlechtické rody Lichtenštejnové nebo Schwarzenberkové v době monarchie.

Když se francouzský ministr Colbert v roce 1680 zeptal skupiny obchodníků, jak jim může stát pomoci, odpověděli mu:

"Laissez-nous faire!" (Nechte nás konat).

Autor: Richard Neugebauer | středa 27.5.2020 9:13 | karma článku: 20.46 | přečteno: 897x

Další články blogera

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma článku: 15.50 | Přečteno: 329 | Diskuse

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 471 | Diskuse

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 716 | Diskuse

Richard Neugebauer

Palác nezávislosti v Saigonu

60.léta 20. století i s odstupem více než půl století stále fascinují. Tehdy byl postaven i prezidentský palác v Saigonu. Spojení šarmu francouzské moderny a otevřené asijské architektury. Tak jsme si představovovali budoucnost .

20.12.2023 v 15:10 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 140 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 336 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.34 | Přečteno: 3371 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10131 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 112 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 968

Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...