Zachraňte vojína Ryana!

2. 04. 2020 9:30:41
Francouzský prezident Macron pateticky prohlásil: "Nous sommes en guerre!" A Hamáček to po něm opakoval: "Jsme ve válce!" To znamená ...

Jako prostý venkovan bez politické funkce můžu mluvit otevřeně. Jestliže tvrdíme, že jsme ve válce s Corona virem, musíme se jako ve válce chovat.

Určitě se pamatujete se na film "Zachraňte vojína Ryana". Ryan je poslední žijící ze čtyř bratrů. Armáda vyšle jednotku asi sedmi mužů, aby ho našli a dovedli domů matce. To se sice podaří, ale několik (myslím že čtyři muži včetně velitele) přitom padnou. Záchrana jednoho života stála čtyři životy jiné.

Bylo to krásné gesto, ale kdybychom takhle zachraňovali větší počet vojáků, zničíme celpu armádu. V reálné válce platí krutá, ale reálná úvaha. Kapitán má větší cenu než vojín, tank má větší cenu než kulomet.

Stejně tak musel každý frontový chirurg neustále řešit dilem, koho ještě zachrání a u koho už to nemá smysl. Kapacitu na všechny prostě neměl! Nebylo možné zajistit dalších deset lékařů, protože byli potřeba řadoví vojáci a důstojníci!

Pokud tedy jsme ve válce s pandemií, musí naši generálové počítat ztráty a výsledek, ať už prostému lidu říkají cokoli.

Začnu včerejší televizní notickou o odkladu splácení úvěrů. Moderátorka se ptá, proč nemohly být současně s odkladem splátek odpuštěny na stejnou dobu i úroky. Otázka je to vděčná. Zlé a bohaté, navíc zahraniční, banky jsou oblíbeným cílem nenávisti prostého lidu, už jen proto že mají peníze a vymáhají splácení úvěrů, ačkoli se evidentně v penězích topí.

Ministryně i guvernér centrální banky se budou odvolávat na "Doporučení evropské bankovní asociace". Nemohou říct, jak to doopravdy je: Odpustit úroky na půl roku znamená totéž, co zakázat pekaři na půl roku péct rohlíky. Banka si půjčuje peníze od nás a poskytuje je dál. Z rozdílu úroků na vkladech a na úvěrech a z poplatků žije, vydělává si na provoz. Tomu se prostí lidé zasmějí a řeknou:

"To nás nezajímá. Banka stejně nic nevyrábí. Když zkrachuje, nic se nestane."

V tom se ale hluboce mýlí. Banky alokují zdroje napříč ekonomikou tam, kde jsou potřeba. Bez úvěrů a peněžních toků prostřednictvím bank by se naše ekonomika zhroutila.

Úvaha je tedy jednoduchá: Banky budou už tak postiženy výpadkem splátek úvěrů, jednak odkladem a jednak krachy firem. Nemůžeme je dále ohrozit.

Totéž platí ve velkém o živnostnících, podnicích, službách, otevření hranic atd.. Jestliže nám hrozí pokles HDP o (teď plácnu) o 200-600 miliard a deficit navíc 200 miliard, kolik životů musíme zachránit, aby se to vyrovnalo?

A teď na mě, prosím, nechoďte s frázemi, že lidský život má nevyčíslitelnou cenu. V osobním styku ano, ale ve válce, při "rozhodování za celý kmen" má přesnou cenu. Otázka zní, stojí záchrana třeba 5000 životů za 100 miliard? Takto se rozhodovalo vždy a bývalo to kruté. Když pračlověku docházely koncem zimy zásoby a nedokázal nic ulovit, nechal slabé členy buď zemřít, nebo je přímo zabíjel. Dělal to ne jako sadista, ale proto, aby ochránil ostatní a umožnil jim přežít. My žijeme v mnohem humánnější době, ale nikdy nebudeme moci poskytnout každému starci takovou péči, jakou má anglická královna!

Jsme ve válce a zvažujeme pro a proti a já říkám, že musíme ekonomiku uvolnit. 20000 mrtvých nestojí za 200 miliard, za omezení péče o nemocné jinými nemocemi a za jejich smrt, jakož ani za chudobu a další sociální problémy! Nous sommes en guerre! Samozřejmě, že jsme jen malý ostrůvek, který nemůže jít proti proudu (/nebo snad přece - viz Švédsko) a že je důležité, aby se uvolnila celá Evropa, nejlépe celý svět.

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 2.4.2020 9:30 | karma článku: 14.89 | přečteno: 557x

Další články blogera

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma článku: 15.50 | Přečteno: 329 | Diskuse

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma článku: 21.35 | Přečteno: 471 | Diskuse

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 716 | Diskuse

Richard Neugebauer

Palác nezávislosti v Saigonu

60.léta 20. století i s odstupem více než půl století stále fascinují. Tehdy byl postaven i prezidentský palác v Saigonu. Spojení šarmu francouzské moderny a otevřené asijské architektury. Tak jsme si představovovali budoucnost .

20.12.2023 v 15:10 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 140 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.82 | Přečteno: 338 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Milan Smutný

Za e-autem v Německu zůstávají emise CO2 emise dvakrát vyšší než ze spalovacích motorů

Klíčovým prvkem dekarbonizační ideologie EU je nadirigovaný přechod na povinnou elektromobilitu od roku 2035. Ovšem emise CO₂ z čistě elektrických vozů jsou však podle německé analýzy dvakrát vyšší než u spalovacích aut.

18.3.2024 v 1:46 | Karma článku: 39.37 | Přečteno: 3466 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Čelíme statistickému zkreslení

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, v roce 2023 klesl o 173.000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

16.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 45.71 | Přečteno: 10133 | Diskuse

Hugo Körbl

Páka na zlepšení platební morálky v obchodních vztazích: 1200 Kč za každou pozdní platbu

Je zajímavé, že se ve své advokátní praxi často setkávám s tím, že se zapomíná na to, že podnikatel má při pozdě zaplacené faktuře nárok vůči jinému podnikateli rovněž na částku 1.200,- Kč jako paušální náhradu nákladů.

12.3.2024 v 13:17 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 112 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 968

Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...