Krachují v Číně firmy, když neplatí dluhy?

O tom, jak se rozrostlo centrum Šanghaje, jak jsou krásné Žluté hory, že Mao způsobil smrt desítek milionů nebo že je v zimě v Pekingu smog, se dozvíme. Ale jak funguje ta jejich ekonomika v detailu?

Je s podivem, kolik zpráv z Číny se můžeme dočíst, a to i v poměrech malé české ekonomiky a společnosti, ale to podstatné v nich nenacházíme! Dobrá, lidé jsou neustále sledovaní, vyrostla obrovská města a průmyslové zóny, v řadě oborů by dnes bez dodávek z Číny nebylo možné uspokojit globální poptávku. Číňané bohatnou, cestují po celém světě, nakupují, pořizují si nemovitosti, z USA dovážejí potraviny ...  

Jak vlastně funguje ekonomika kontinentální Číny?  

Může si každý založit živnost? Mají provozovatelé pouličního občerstvení ve stáncích nebo na kolech evidenční pokladny a EET?

Může si Číňan založit s.r.o., stanoví si ceny volně? Může dodávat každému a vyvážet? Mají všichni stejné daně z příjmu? Dostane v bance podnikatelský úvěr? 

Když existuje akciová společnost, jsou akcie volně převoditelné? A co převod akcií na zahraničního majitele? A co převod dividend do zahraničí? Stalo se už, že by zahraniční akcionáři nepřátelsky ovládli čínskou firmu a nechali ji padnout? 

Velká část ekonomiky je tvořená "státními" podniky. Kdo jmenuje a odvolává statutární orgány? Kdo vytváří firemní plán výroby, mezd a cen? Dostávají státní podniky úvěry od státních ban za stejných podmínek jako soukromé podniky?

A hlavně: Co když podnik neplní plán, neplatí závazky? Nemá na mzdy? Zkrachuje? Nebo ho nějaký orgán (Oblastní výbor komunistické strany, státní banka, ministerstvo) zachrání? Jak se stará stát o nezaměstnané? 

Ekonomika, v níž neúspěšní nekrachují, si nemůže dlouhodobě udržet konkurenceschopnost. 

     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Neugebauer | sobota 8.2.2020 18:18 | karma článku: 15,28 | přečteno: 700x