Common sense

3. 02. 2020 17:55:15
Zradila Velká Británie Evropu? I pro mě je Brexit zklamáním a Boris Johnson šaškem, ale nemůžeme se na věc dívat tak schematicky jako pan Václav Smrk:.Zdroj: https://smrk.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=744198

Britská svobodomyslnost, smysl pro tržní ekonomiku a zdravý konzervatismus byly vždy důležitou protiváhou kontinentální byrokracie. To bude Unii chybět.S hrůzou poslouchám pokrytecké řeči Borise Johnsona i komunistické bláboly Jeremyho Corbyna a ztrácím poslední iluze o lidstvu. Jak může někdo uvěřit, že zdravotnictví může být bezplatné? Nebo že nějaká zázračná smlouva se vzdálenými Spojenými státy s velice podobnou ekonomickou strukturou a úrovní a s hlubokými deficity nahradí evropský trh?

Nicméně věc není tak černobílá. Velká část britských elit asi usoudila, že s byrokracií Evropské unie nelze hnout. Zatímco v letech po ropných šocích dávaly dotace upadajícím rybářům a sedlákům a hroutícím se ocelářům a horníkům smysl, dnes už ho nemají. Staly se ale fetišem a zejména země na Východě (ano my) vidí hlavní přínos Unie v tom, že ji dá peníze. Ale nedělejme si iluze, ani Francie nebo Itálie nejsou příliš reformovatelné, nesnaží se ani plnit Maastrichtská kriteria. Není divu, že na reálných nebo fiktivních úplatcích voličům si někdo vybuduje politickou kariéru.

Stejně tak u nás, když se ukázalo, že jsme málo zadlužení a že můžeme vesele rozhazovat, dokud na tom nebudeme stejně blbě, bylo jen otázkou času, kdy nějakého cynika napadne prostě ty peníze vyčerpat. Proč by si Češi měli utahovat opasky, když to ostatní také nedělají?

Hovoříte o tom, že nás "Anglie zradila již podruhé". Také jsme se učili ve škole učili Halasův Zrady zvon. Ale věc nebyla tak jednoduchá, jak nás učí v české škole: Zaprvé problém se sudetskými Němci byl vnitřní problém České republiky, ano Hitler ho zneužil, ale problém to byl. Copak měla Evropa zase jít do války jenom proto, že Češi zavřeli Němcům v pohraničí pár škol? Navíc by to nejspíš znamenalo porazit nacistické Německo. No ale to by potom posílilo stalinské Rusko! Když už tedy nemohly být ve východní a střední Evropě normální demokracie, nebylo přece jen z pohledu Anglie lepší, když tam byly dvě menší soupeřící diktatury, než aby tam byla jedna obrovská?

Tento názor potvrzuje pozdější vývoj: Když se stalinská říše stala hegemonem, její otrokářský systém byl tak neefektivní, že musel padnout. Dnes prostě není možné vládnout jako ve feudalismu.

Navíc selský rozum bránil Britům, aby uvěřili tomu, že by politické elity Německa skutečně chtěly obsadit celou Evropu. Jaký by to dávalo smysl? I kdyby nakrásně Německo vyhrálo válku, jak by ovládalo stamiliony cizích občanů? Vznikl by nějaký otrokářský stát? Copak by se mohl udržet? Copak by dávalo smysl vyvražďovat desítky milionů lidí? Vždyť svobodná a tvořivá pracovní síla je v každé zemi to nejcennější - ne ropa nebo zlato. Tak uvažuje praktický státník.

Britové měli zkušenosti z té zmiňované koloniální říše. Ta nevznikla pro větší slávu královny Victorie, ale kvůli zisku. Aby bylo kam vyvážet a odkud levně dovážet. To mělo ale smysl pouze tehdy, pokud náklady na správu kolonie nebyly vyšší než zisk z ní plynoucí. Proto se také Britové nepletli do vnitřních záležitostí a zapojovali v maximální možné míře místní struktury.

O neefektivnosti některých svých kolonií před rokem 1914 věděli i Němci. Hamburští rejdaři, kteří po desetiletí vydělávali na lodní dopravě mezi německými koloniemi od Tichého oceánu přes Namibii, svoje rejdařství okamžikem vypuknutí války ihned prodali. Spočítali si ekonomickou sílu na obou stranách a bylo jim jasné už v roce 1914, že Německo prohraje. Stejně tak Velká Británie opustila své kolonie, když vojenské náklady po II. světové válce začaly prudce růst.

Stejně tak rozumní lidé věděli již v roce 1939, že nacisté válku nemohou vyhrát a že by ji tedy neměli ani rozpoutávat. To co věděl každý obchodník z kávou v Hamburgu, ale odmítal brát vážně praštěný vrchní nacista. V tom se Britové přepočítali.

Pan Václav Smrček opovržlivě hodnotí, že v Británii převládl étos byznysu. Ale copak my jsme jiní a vládně u nás nějaký étos Velké myšlenky? Píšete že nám Britové nepomohli ani v roce 1938, ale copak my jsme někdy někomu pomohli? Čeští letci v Anglii a pěšáci v Tobruku bojovali kvůli své vlasti ne kvůli Anglii. Většina lidí by byla nejraději, aby se všichni vojáci z misí vrátili a drží je tam jen dobré výdělky a fakt, že řadový občan je líný na to, aby si nastudoval, kolik mise stojí. Navíc 50% řadových občanů neplatí žádné daně, takže jim to je stejně jedno.

Naší sdílenou hodnotou jsou prachy podojené z Unie. Jen menší část migrujících pracovníků profituje z cesty za prací a exportní firmy chápou obrovskou výhodu společného trhu. Řadový Čech nadává na kamiony, bojí se Eura a věří, že všechno zlo pochází z Bruselu. Vůbec neuvažuje v nějakém historickém horizontu. Pro něho už je Osmašedesátý rok těžký pravěk, o němž téměř nic neví, kromě jména Palach, možná ještě Dubček ... Nemám to nikomu za zlé. Každá další generace posouvá historickou paměť. Naši otcové také už neznali Radeckého bitvy v Itálii z roku 1858.

Velká Británie udělala chybu, ale udělala ji i Evropská unie. Ale kdo to je, Evropská unie: To je aparát generovaný ne ze vzduchu, ale námi všemi. A my všichni nechceme oddlužovat státy, zavírat neefektivní podniky, optimalizovat sociální dávky, zreformovat důchody, snížit dotace na velké farmy, být transparentní - vzpomeňte si každý, jak fungujeme v našem městečku nebo vesnici. Ti nad námi těžko budou lepší než my!

Autor: Richard Neugebauer | pondělí 3.2.2020 17:55 | karma článku: 12.80 | přečteno: 455x

Další články blogera

Richard Neugebauer

Závadná opera "Prodaná nevěsta"

Balbín, Pelcl, K. H. Borovský, Němcová, Smetana, Jirásek, Čapek, Šlitr - moji krajané Východočeši zachránili náš jazyk a kulturu před zánikem. O to více mě mrzí, že "Prodanou nevěstu" musíme zakázat.

20.3.2024 v 11:36 | Karma článku: 43.10 | Přečteno: 4649 | Diskuse

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma článku: 17.73 | Přečteno: 392 | Diskuse

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma článku: 22.05 | Přečteno: 497 | Diskuse

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 736 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 324 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 651 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 113 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1002

Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...