Noblesse oblige

Některé věci se prostě ve slušných zemích nedělají a není na to potřeba psaný zákon, aneb po ovoci poznáte je ...  

Člověk by měl začít vždy u sebe. Když jsem vedl projekt dotovaných lázeňských pobytů pro seniory, bylo pro mě samozřejmé, že příspěvek nedostane nikdo z mého okolí, ani příbuzný, ani známý, ani uklízečka mého souseda.

Jsou prostě věci, které se nedělají. Když spolkový prezident Horst Köhler v letadle novináři řekl, že podle něho je Německo natolik velké a závislé na mezinárodním obchodu, že je třeba pochopit, když nasadí v zahraničí armádu, byl za to kritizován a odstoupil. Jeho nástupce Christian Wullf musel odstoupit, protože jeho rodinný přítel mu půjčil peníze a tento rodinný přítel se později účastnil na vlastní náklady několika státních návštěv Christiana Wulffa. 

Nemířím ale na poměry na pražském Hradě, nýbrž na konflikt zájmů ministra financí. Myslím, že by mělo být morální povinností politika, pokud je miliardářem, zříci se dobrovolně všekrého prospěchu z veřejných zdrojů. Dotací, zakázek nebo jiných přidaných hodnot. A to pro sebe i pro osoby zpřízněné. Nevymlouvám se, že to umožňuje zákon. Neodvolávám se na ústavní svobody. Bohatí lidé a veřejní činitelé prostě mají větší omezení a širší povinnosti než ostatní. ne nadarmo se ve Francii hlásalo heslo "Nobless oblige" - být šlechticem/urozeným zavazuje. Šlechtic původně dostal od krále se souhlasem společenství určitá privilegia, ale k tomu také povinnosti - stavět armádu, chránit zákony, dbát o pořádek nebo vybírat daně.

Když se francouzská šlechta sama tímto heslem neřídila, poddaní ji prostě v roce 1789 svrhli. Dodržování závazků elitami je tedy jednou ze záruk společenského míru. To se nevyřeší tím, že velkopansky odevzdám stovky milionů do své nadace - nebo jako prezident, na jedné straně okázale stříhám stádní dluhopisy a na straně druhé o mnohem větší částku zvyšuji rozpočet prezidentské kanceláře.

Bohatý člověk je v politice vítaný, ale je nepředstavitelné, že by Ruppert Murdoch byl australským premiérem nebo Marc Zuckerberg seděl v Bílém domě a že by vytahovali státní zakázky pro sebe.

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 15.9.2016 12:20 | karma článku: 16,88 | přečteno: 417x