Přelévat moře do malé jamky

I ve zdravotnictví existují jednoduché ekonomické zákonitosti. Opravdu najdou všichni naši lékaři práci v zahraničí? Musíme zvyšovat zdravotníkům příjmy až na západoevropskou úroveň?

Opravdu je možné, aby se platy ve zdravotnictví přibližovaly německé  nebo americké úrovni mnohem rychleji než v ostatních odvětvích? Vždyť by to dopadlo stejně, jako když Sovětský svaz chtěl v objemu výdajů na zbrojení dohnat USA. Musel vydávat stále větší část HDP na zbrojení na úkor ostatních odvětví a zkolaboval.

My přece zdaleka nemáme takové platby spoluúčasti pacientů, jako mají Němci, ani takové platby pojistného. V systému nikdy nemůže být tolik peněz jako tam!  

Ale zůstaňme klidní! Ve vyspělých zemích není neomezený počet pracovních míst ve zdravotnictví. Je tam přesně takový počet, jaký si tamní ekonomika může dovolit. To znamená, že lékaři tam budou přicházet tak dlouho, dokud nepokryjí poptávku. Vedle našich lékařů se tam ale tlačí zdravotníci ze mnoha chudších zemí světa. Jednoho dne tedy pokryjeme poptávku a žádný další český lékař už nebude mít kam odejít.

Naši situaci vylepšuje ještě fakt, že platy v našem zdravotnictví převyšují platy v mnoha zemích na jih a na východ od nás a tamní zdravotníci rádi doplní odcházející domorodé lékaře. Nemusíme se tedy bát, že bychom museli živořit a zvyšovat platy ve zdravotnictví až na západoevropskou úroveň. Byl by to také pokus přelít moře do malé jamky na pláži. Stačí udržovat takovou výš platůi, která umožní plynule nahradit počet lékařů odcházejících za lepším stejným počtem lékařů přicházejících z horšího.

Zbývá jen problém s poptávkou ze strany pacientů. Dokud budou pacienti mít všechno zadarmo, budou požadovat služby neomezené. Je to stejné, jako kdyby pekař na rohu nabízel svoje rohlíky zadarmo. Vytvoří se taková fronta, že pekař nebude stíhat vyrábět. Proč by se pacienti měli chovat jinak? Je naprosto nezbytné regulovat (česky snížit) poptávku zavedením alespoň symbolických poplatků.       

Autor: Richard Neugebauer | neděle 5.6.2016 21:57 | karma článku: 18,23 | přečteno: 425x