Konec svobody prostřednictvím nulové úrokové sazby

Když můj bratranec před dvaceti lety říkal, že kapitalismus už není řešením, posmíval jsem se mu. On ale zachytil trendy vždycky o něco dříve, nikoli díky vlastní genialitě, ale protože se narodil ve "východním" Německu.

Co budu chodit kolem horké kaše. Najednou nám zbyly peníze ze stavebního spoření a chtěli jsme si je uložit na důchod.  Asi na deset let.

Bankovní účet nedává smysl. Centrální banka udržuje  nulové úrokové sazby. Proč? Říkají, že kvůli hrozbě deflace. Ta však nenastává vůbec, nebo je jen krátkodobá. Tisíciletý trend je vždy inflace. 

Neříkají to, ale myslí si, že krátkodobá nebo mírná inflace má stimulační růst. 

Nikdy vám to neprozradí, ale je to kvůli dlužníkům.

"Co to říká?" ptáte se a díváte se na svoji úvěrovou smlouvu - PRIBOR + 4,27%. Pravda, za hypotéku dáte kolem 2% a dům se kupuje hned snadněji. Centrální banka ale neměla na mysli jako dlužník vás, ale stát. S nízkým úrokem můžu státní dluh snáze obsluhovat a centrální bankéře to osobně nestojí nic než trochu sebezapření.

A k čemu potřebujeme velký státní dluh? Inu pro lidi. Voliči se za sto let všeobecného volebního práva dokonale naučili využívat své síly a ždímat erár.

Když ne bankovní účet, tak co nám zbývá: Třetí důchodový pilíř: Kolik nám asi vynese? 2%, tedy sotva inflaci, pokud náhodou zrovna neklesne do záporu.

Mám půjčit peníze někomu přes Zonky? Za jaký úrok? A jak snížím riziko nesplácení? Penězům zadarmo nemůže konkurovat žádný soukromý věřitel. Navíc stát prohlašuje, že chce ochránit dlužníky. Byl jsem dlužníkem třikrát ale nikdy jsem ochranu nepotřeboval.  Stát chce ochránit jen ty dlužníky, kteří to potřebují. To jsou ti, kteří nesplácejí. Ekonomika, kde se nesplácejí dluhy, je nejen neefektivní. Je nemocná.

Co třeba investovat na burze? Když se peníze vrhnou na burzu, vzroste poptávka. Firemní manažeři pochopí, že můžou nabídnout nižší dividendy, protože investoři nemají jinou volbu.   

 I zemědělská půda a byty na pronájem v Praze budou vynášet méně. Nájemci pochopí, že si můžou dupnout. Investoři nemají alternativu. 

A tak jsou na tom zdánlivě nejlépe ti, kdo se nemusejí starat, kam by své peníze investovali, protože žádné nemají. Mohou stávkovat a pod vedením odborů si vynucovat růst mezd.

Ti, kdo chtěli být samostatní a postarat se sami o sebe, vypadli ze hry. Zbude oligarchie a jejich lobbyisté a potom "prostý a hloupý" lid, který bude voli toho, kdo jim slíbí drobky u "cizího", ve skutečnosti ale z jejich kapsy nebo kapsy jejich dětí a vnuků. 

Autor: Richard Neugebauer | neděle 8.5.2016 13:34 | karma článku: 26,12 | přečteno: 1034x