Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozdrav paní premiérové Olze Sobotkové

Nebylo by dobré zapojit také někdy selský rozum? Musíme si dát dobrý pozor, abychom náhodou neřešili problém někoho jiného? Je lepší rázné řešení rozhodného chlapa, nebo nimravý ukecaný parlament? Zase nás všichni zradili?

Vždycky je dobré podívat se na problém i odjinud než jen z Václavského náměstí. Každý volič by měl povinně před volbami sledovat několik dní CNN, BBC, N24 a ruskou státní televizi a volební komise by ho měla ze znalostí vyzkoušet, než mu dovolí, aby svým voličským hlasem rozhodoval o budoucnosti naší země. Úplně zbytečně jsme hystericky šíleli kvůli tomu, že 1600 uprchlíků nám vezme naši drahou vlast.

Mluvili jsme u kvót, o zradě a diktatuře hnusné Evropské unie a jaký je výsledek? Kvóty byly bohužel přijaty, ale vytvoří se "evropská pohraniční stráž", záchytné tábory na hranicích Unie a budeme se snažit řešit problém přímo v ohnisku. Kvóty byly tak jen jedním z několika kroků. Vybudovat pohraniční stráž (ovšem nikoli v Mikulově, ale na Kosu) nějaký měsíc potrvá. Uprchlíci jsou už bohužel tady. Bavorský premiér si rozumí s maďarským Orbánem, protože ploty prudce zmírnily příliv uprchlíků. Jedna věc je rozdávat z Berlína úsměvy a druhá věc stát v Pasově proti proudu uprchlíků, neznajících a ani neuznávajících naše pravidla. My prostě nechceme, aby se všude povalovaly odpadky, jako v arabských zemích, za darované jídlo poděkujeme a snažíme se poznat a respektovat pravidla toho druhého!

Trvalo to dlouho, jistě. Hitler nebo Stalin by zasáhli okamžitě, poslali by na hranice armádu, uprchlíky by pozavírali, postříleli nebo zplynovali a byl by klid. V demokracii všechno trvá déle a musí se hodně mluvit.

A co udělal náš premiér? Stáhl ocas a "p... .l" se kvůli dotacím? Zaprvé v Unii nejsme kvůli dotacím. Koneckonců už je nebudeme dostávat dlouho. Brzy budeme příliš bohatí na to, abychom na ně měli nárok. Praha je v této pozici už dnes. A zadruhé, náš premiér Bohuslav Sobotka se zachoval tak jako vždyky, šedě, nenápadně, prakticky.

Samozřejmě to je v osmnácti legrace, když váš kluk s vámi skáče do vodopádu a na pláži u plápolajícího ohníčku procítěně přednese něco od Cohena, porve se s policistou a smějete se s ním od rána do večera. Takový Bohuslav není ani jako muž, ani jako premiér. Paní Sobotková si, jako se vdává většina žen, vzala právě pro tu jeho spolehlivost, všednost a předvídatelnost. Tyto vlastnosti jsou pro život mnohem důležitější než tři akordy na kytaru.

Sociální demokraté nemají žádný důsledný postoj. Pouze odhadují, kde bude většina a té se snaží vycházet vstříc tak, aby to mělo maximální mediální a tedy "elektorální" efekt. Všechny jejich kroky vedou tímto směrem: Naříkají si babičky na poplatek u lékaře, tak ho zrušíme. Máme tu stížnosti na zlého exekutora, tak ho potrápíme! hrozí nám státní zaměstnanci stávkou, tak jim přidáme!

S většinou jde Sobotka i v otázce uprchlíků. Hlasoval proti, ale věděl, jak to dopadne. zdůraznil tíms vým nudným způsobem, že Unie řeší i hraniční kontroly atd. a že musíme být solidární. Věta: "To není můj problém" mě na Češích vždycky dráždí. V případě uprchlíků znamená, že my vlastně žádné  azylanty nechcem. Bohatá a svobodná země se ale vždycky bude potýkat s tím, že do ní azylanti budou přicházet. Rozdělováním podle kvót se Unie snaží sice blbě, ale přece dosáhnout nějaké harmonie mezi státy. 

A co ta mnichovská zrada a německý diktát? U výlevů k mnichovské zradě 1938 jsem tady nenašel jednu poznámku? V jaké mezinárodní situaci jsme byli jako 1. republika? Měli jsme spojence Anglii a Francii a Malou dohodu - Rumunsko a Jugoslávii. Kromě Rumunska jsme měli se všemi sousedními státy (Německo, Polsko, Rakousko a Maďarsko) vztahy nepřátelské. K čemu jsou dobří vzdálení nebo nepoužitelní spojenci, když se nesnáším se sousedy? Je to podobné, jako když si husité dopisovali s Johankou z Arcu z Francie a jinak všude kolem (a to i na Moravě a ve Slezsku - tj ve vlastní zemi) měli nepřátele.

A že Německo má příiš velké slovo v EU?

Zaprvé se běžte podívat do Bruselu, jak to tam funguje. Evropské orgány bohužel převzaly styl francouzské administrativy. Co to je? Jednou jsem seděl v neděli rakouské vesnici s vinařem a popíjeli jsme. Za chvíli přišel chlap umazaný od práce na vinici a dal si s námi. Když odešel, řekl mi hostitel, že to byl tamní starosta. Když jsem se ve frankonní Belgii chtěl setkat v pátek odpoledne se starostou, odkázali mě na pracovní dobu v pondělá a tehdy mě přijal i s tou jejich starostenskou šerpou. I taková je naše Evropa.

Zadruhé Německo je nejlidnatější a ekonomicky největší zemí EU. Samozřejmě i ono, bohužel, dělá chyby (V energetické politice, ve vztahu k Řecku a teď u uprchlíků), ale jeho pozici nelze změnit jinak, než že bychom je zase někam vysídlili nebo vyvraždili a jejich území rozdali okolním státům.

Diskuse kolem uprchlíků v českých podmínkách byla mnoho povyku pro nic a jenom ukázala, jak jsme v té naší kotlině uzavření. 40 let museli Židé putovat pouští, aby zapomněli na otrockou mentalitu z Egypta. Teprve když už nikdo z původních otroků nežil, osvobodili se ze zajetí i vnitřně a mohli vejít do země zaslíbené - do Izraele. To by u nás znamenalo do roku 2029. Bude to stačit?

 

 

Autor: Richard Neugebauer | čtvrtek 24.9.2015 9:48 | karma článku: 16,18 | přečteno: 920x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Gaza - turistický ráj, vývozce solární elektřiny a obchodní křižovatka

Dubai, Gibraltar, Singapur, Kapské Město, New York - to všechno jsou místa s výbornou dopravní polohou a dalšími geografickými předpoklady pro ekonomický boom. Takové předpoklady má i Gaza.

3.4.2024 v 8:43 | Karma: 43,56 | Přečteno: 3378x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Závadná opera "Prodaná nevěsta"

Balbín, Pelcl, K. H. Borovský, Němcová, Smetana, Jirásek, Čapek, Šlitr - moji krajané Východočeši zachránili náš jazyk a kulturu před zánikem. O to více mě mrzí, že "Prodanou nevěstu" musíme zakázat.

20.3.2024 v 11:36 | Karma: 43,28 | Přečteno: 4824x | Diskuse| Kultura

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma: 21,22 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma: 22,88 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma: 20,39 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 43,42
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik