Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dovolená na biofarmě Castel Gandolfo

Zahraniční pobyt je mnohem zajímavější, když člověk během dovolené žije přímo s domorodci. Letos ale bylo ve střední Itálii pěkně horko.

„Nevesely, truchlivy jsou ty vodní kraje, kde jen vlnka s vlnkou přiblble si hraje,“

tak jsem už si několikátý den prozpěvoval ukázku z Fibichova melodramu „Vodník“, když jsem se díval na Lago di Albano. Jezero samo o sobě nevypadá špatně, jen kdyby všude kolem neležely hnijící zbytky jídla, prázdné rozšlapané polyetylenové lahve nebo kusy krabic a dřeva. Zkrátka typický italský bordel, ale to pro znalce místních poměrů jistě není nic překvapivého.

Jak jsem se sem dostal? Přesto, že jsem splnil všechny důležité podmínky, nepřijali mě do vatikánské gardy: Narodil jsem se ve Švýcarsku (i když českým emigrantům), jsem vyšší než 174 centimetrů a absolvoval jsem švýcarskou střední školu s maturitou. Jenom se znalostmi katolické víry jsem neuspěl. Nevzpomněl jsem si ani na jednoho člena Svaté Trojice. Chtěli mě rovnou vyhodit, ale připomněl jsem jim, že letos slavíme právě šest set let od upálení Mistra Jana Husa a že bych jim mohl jako Čech pěkně zavařit. Tak mi na usmířenou nabídli zdarma odpočinkový pobyt na vatikánské biofarmě v Castel Gandolfo.

Dříve tam jezdívali papežové na letní prázdniny, avšak aktuální Svatý Otec František I. to odmítá jako přílišný blahobyt. Vždyť ani ve Vatikánu nebydlí v papežském paláci, ale s dalšími dvěma žebravými mnichy na čtyřlůžkovém pokoji v ubytovně Svaté Marty.  

Hned po příjezdu jsme zato v jednom z oken zahlédli papeže ve výslužbě Benedikta XVI. Měl k dispozici celé jedno podlaží. Zprvu jsme ho ani já, ani manželka nemohli poznat. Zahradník Emilio Scarsella nás ale hned upozornil:

„To je Pepík.“

František I. zavedl hned po svém nástupu všeobecné tykání a Benedikt XVI. se občanským jménem jmenoval Joseph Ratzinger.

„My mu tak musíme říkat, jinak nás vyhodí,“ pokrčil rameny Emilio, který pracoval už pro čtyři papeže a evidentně nepochopil dobu. Vatikánská odborová komora je také Františkovou novinkou a představuje hrozivou moc. Když její tajemník papežovi prozradil, že velitel švýcarské gardy Daniel Anrig má byt se dvěma koupelnami, správní rada římskokatolické církve velitele na hodinu propustila a celé gardě snížila plat na úroveň italské minimální mzdy.

Práce na farmě byla různorodá. Ošetřovali jsme buvoly, dojili, pomáhali Emiliovi při výrobě mozzarelly a jogurtu, sekali trávu pro králíky, pleli jahody nebo jednotili pomerančovníky. Práce trvala od 5,40 do 18,30 s přestávkou od 11,30 do 17,30. Osobně jsem byl rád, když jsem po práci padl na náš tvrdý kavalec a žádné kýčovité výhledy na kopcovitou krajinu s piniemi mě nelákaly.  

Ředitel rezidence, Osvaldo Gianoli, někdy brával moji manželku na postřikování meruněk. Tuto práci museli vykonávat potají v noci, protože manželka není ve vatikánských odborech. Zatímco zahradník Emilio je venkovský sedlák v letech, ředitel Osvaldo je prostoduchý svalovec. Neustále pohazuje rozcuchanými urousanými dlouhými vlasy, v potrhaném tričku vyniká, jak je vychrtlý, a jeho pohled je sice jiskrný, ale šilhavý. Já sice mám vlasů už méně, ale vždy je mám pečlivě učesané. Arbitři krásy by mi jistě mohli leccos vytknout, ale rozhodně by to nebyla šilhavost.

Na postřikování meruněk v noci pořádně neviděli, protože manželka jednou přišla bez kalhotek. Prý si je omylem postříkala fungicidním roztokem a musela je vyhodit.  

V bohulibé práci bychom se dočkali v poklidu konce naší brigády, kdyby …

Zrovna jsem vytrhával plevel mezi zucchinami a přes špinavou skleněnou stěnu skleníku občas pohlédl do útěšné krajiny Latia. Zahradník Emilio měl své zkušenosti a východním přistěhovalcům nevěřil. Každou chvíli nakukoval do skleníku, jestli potají netrhám a neujídám mango.

Náhle jsme zaslechli sborový zpěv a Emilio zmizel směrem k nádvoří. To už jsem i já zřetelně rozuměl slovům dělnické písně:

Avanti o popolo, alla riscossa, Bandiera rossa trionfera.

Vpřed lide, záchranný, rudá vlajka bude vítězný. (přeloženo aplikací google translator)

Zatímco Emilio zmizel, s úsměvem na rtech se objevil socialistický ředitel papežské rezidence Osvaldo. Radostně na mě volal:

„Composto, Composto (tak zkomolil moje české příjmení Kumpošt), spravedlnost zvítězila!“

Na nádvoří se dokodrcal náklaďáček z doby, kdy ještě FIAT vyráběl použitelná auta. Staré vozidlo rachotilo a vrzalo, ale nedokázalo přehlušit zpěv rozjařených pracujících. Všichni byli oblečeni do jednotných umolousaných montérek, kdysi snad modrých. Mezi nimi i ušpiněný papež František.

Emilio pokračoval:

„Vatikánská odborová rada rozhodla o zrušení peněz, rozdělení majetku římské chudině a zřízení noclehárny pro uprchlíky ve svatopetrském chrámu,“ pak se Emilio otočil vzhůru k oknu, odkud nás ustrašeně pozoroval papež ve výslužbě a zahrozil Benediktovi svou upracovanou prackou:

„Pepíku, vystěhujeme tě! Franta,“ ukázal na aktuálního papeže, „ ti přidělil kůlničku na nářadí vzadu vedle pštrosího výběhu.“ 

Chlapi v montérkách se rozběhli po usedlosti. Papež František I. si vzal hrábě a šel obracet seno na horní pastvinu. Než se ke mně otočil zády, zahlédl jsem na jeho hrudi placku s nápisem „decorus praefectus partium communistum de civitas vaticano“.

Nedostal jsem ale čas, abych si text přeložil.  Zahradník Emilio, stará struktura, se nepozorovaně krčil za rohem a kýval na mě.  Ledabylým krokem jsem se k němu přišoural a odešli jsme do horního patra.

Tam nás roztřesený Benedikt XVI. poprosil:

„Chlapci, pomozte mi!“

Přisvědčili jsme, aniž bychom věděli, s čím. Trvalo nám delší dobu, než jsme dostrkali Svatého Otce ve výslužbě k prorezlé plechové skříni na konci chodby.

Byl to příruční zbrojní sklad švýcarské gardy. Jen s námahou jsme ho s Emiliem otevřeli a ustoupili stranou. Josef Ratzinger chvilku nakukoval dovnitř, pak si vybral jednu z menších halaparten, obrátil bodec proti sobě a se slovy:

„Je to magor. Neměl jsem se vzdávat Svaté Stolice!“ spáchal sebevraždu.

A tak dovolená obohacená o zajímavou práci v zemědělství skončila. Alespoň pro mě. Manželka zůstává ještě několik dní. Slíbila Osvaldovi, že mu pomůže uklidit uprázdněné patro. 

Autor: Richard Neugebauer | středa 29.7.2015 13:56 | karma článku: 6,66 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Richard Neugebauer

Gaza - turistický ráj, vývozce solární elektřiny a obchodní křižovatka

Dubai, Gibraltar, Singapur, Kapské Město, New York - to všechno jsou místa s výbornou dopravní polohou a dalšími geografickými předpoklady pro ekonomický boom. Takové předpoklady má i Gaza.

3.4.2024 v 8:43 | Karma: 43,55 | Přečteno: 3378x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Závadná opera "Prodaná nevěsta"

Balbín, Pelcl, K. H. Borovský, Němcová, Smetana, Jirásek, Čapek, Šlitr - moji krajané Východočeši zachránili náš jazyk a kulturu před zánikem. O to více mě mrzí, že "Prodanou nevěstu" musíme zakázat.

20.3.2024 v 11:36 | Karma: 43,28 | Přečteno: 4824x | Diskuse| Kultura

Richard Neugebauer

Cestovatelské zkušenosti "V", Prostý život v Südtirol - Alto Adige

Tři měsíce sháníme topenáře a truhláře. Jsou vytížení. Je jich nedostatek. Proč? Je něco shnilého ve Státě českém

26.1.2024 v 8:43 | Karma: 21,22 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Jaké jsou překážky našeho ekonomického růstu?

Hrubý domácí produkt neroste dostatečně, protože domácnosti omezují spotřebu, největší to položku v hrubém domácícm produktu. Když roztočíme spotřebu, zbohatneme?

17.1.2024 v 16:21 | Karma: 22,88 | Přečteno: 561x | Diskuse| Ekonomika

Richard Neugebauer

Lidé si nejsou rovni, aneb o přínosu korespondenčních voleb

Korespondenční volba vadí populistickým stranám. Ty sázejí na voliče s omezeným rozhledem, tedy dobře manipulovatelné. Koho pomůže zapojit korespondeční volba?

5.1.2024 v 13:33 | Karma: 20,39 | Přečteno: 769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 36,02
  • Průměrná čtenost 1615x
Původ: Středoevropsky smíšený, Orlické hory

Vzdělání: Ekonomie

Profese: Projektový manažer

Koníčky: Historie, psaní beletrie, cestování

 

Seznam rubrik